söndag 27 maj 2012

Medelhavsträdgård

Ja, nu har jag faktiskt fått min medelhavsträdgård! Åtminstone vad temperaturen anbelangar!!!


Jättevarmt har vi haft några dagar och riktigt varmt nu i en hel vecka. Vi har flyttat ut våra stora krukor från uterummet, fikon, oliv och nerium. Aprikosen har också åkt ut men det beror nog mer på att den inte verkar trivas hos oss. Mycket tråkigt. Men vi ger den en chans till så den får stå på baksidan. Enligt Peter Englander, medelhavsgurun, ska man förutom att njuta av sin trädgård alltid ha ett vinglas i handen. Lite farligt för jag njuter alltid av vår trädgård. men här är det pingstaftonskväll......

Lars står för matlagningen. Verkar vara en ganska maklig syssla och nog måste man väl ha något mer än "en köttbit på grillen"? Det löste sig!

Allting exploderar i en medlhavsträdgård. Man måste gå många rundor i trädgården varje dag för att hinna med utvecklingen. Dock utan vinglas.

Idag, pingstdagen, tog vi cyklarna och körde mot Tjuvahålan för att se om rhododendron hade slagit ut men det var lite dåligt med det. I topparna där solen kommit till fanns några som var helt utslagna. Vi gick ner till vattnet för att titta lite och kan man tänka sig det fanns några som badade. Kan inte ha varit särskilt varmt. Temperatur för sälar som Lars uttrycker det.

Vi cyklade vidare mot Frösakull och hamnade i en återvändsgränd. Hus till salu - det var prins Bertils gamla sommarhus. Så körde vi genom skogen vid Möllegård. Ni som är insatta i geografin vet förstås vart vi var på väg. Jo då, Riccardos glass åt vi till lunch! Första för året men lika god som alltid.

Eftersom jag glömt kameran tog jag ett foto av våra rhododendron som blommar mycket rikligt i år.

tisdag 22 maj 2012

Gullviva, mandelblom,kattfot och blå viol


Likt Rönnerdal skuttade vi runt på Öland under Kristihimmelfärdshelgen. Ja, han skuttade väl någon annan stans förstås. Vi har varit på Öland ganska många gånger men varje gång är det något som är annorlunda än förra gången.... Denna gången var det så otroligt mycket gullvivor. Priset slog nog hagen nedanför Alice´s hus. Man blir bara så lycklig, nästan gråtfärdig kan jag bli över att något kan vara så härligt!

Lars gråter ju inte precis men tycker också att det är underbart.


Dags att köpa ny kamera - Nu när Lars ser bra igen! Jodå man lägger sig ner platt lång på marken även med en kompaktkamera. Men jag inbillar mig att Lars skulle, liksom på "filmrulletiden", få tillbaka det riktigt stor intresset att fotografera med en lite bättre kamera än de vi har nu.

De första dagarna hade vi också familjen Duvals sällskap. De bodde i prästgården några hundra meter från Alice´s och Jobs hus. Och vi fick bo i lillstugan som förra sommaren. Ja, det är bara att tacka för att min "gamla" semiskompis flyttat till Öland.


Vi började med ett besök på Alvaret och där fanns förutom orkideer ganska mycket kattfötter, så söta. Astrid som redan tidigare har ett blomsterintresse skuttade runt och beundrade bl a Adam och Eva. vilken som är vilken lyckades vi inte klara ut. Här är det nog St Pers nycklar som hon beundrar.

Långe Jan skulle vi förstås också besöka. Högsta fyren i Sverige. Och visst gick de alla 197 trappstegen upp och blev riktigt urblåsta för där, på södra udden blåste det ordentligt. Ett fantastiskt Naturum med mycket att upptäcka, inte minst för barnen. Knappar att trycka på så det hände saker.



Nästa dag fick det bli lite fågelskådning. Men det var inte många fåglar vi fick se - en svan som låg på ägg. Några arter till såg vi allt, bl a tofsvipa.


Efter diverse andra stopp för ännu fler blommor, mat, vacker utsikt...... fick det bli ett glasstopp. Det var inte så lätt att hitta något på östra sidan men strax innan Gärdslösa hittade vi ett Traktormuseum kombinerat med glassförsäljning.



Alla skänkte vi förstås Vidar en tanke.

Så tackade familjen Duval för sig och vi stannade kvar för att göra utflykt med Alice och Job. Som Ölandsbo har de förstås lite mindre kända ställen som de delade med sig av.
Att se en svan när man är på Öland känns inte så märksvärdigt så lite mer fåglar ville vi gärna se. Med Alice´s hjälp hamnade vi i skärfläckornas paradis. Riktigt många var där. En och annan strandpipare såg vi också. Lite synd att inte fam Duval fick se dem....


Efter ett gott fm kaffe for vi till Ekerum och konstutställning. Så fick vi också några kulturpoäng men massor av naturpoäng.

Tänk att somna till näktergalen och vakna till göken. Det är Öland i maj!


onsdag 16 maj 2012

Signe 3 år

Som vi far och flyger! Nyss hemkomna från Barcelona packar vi om och åker till Skörby för att gratulera en treåring.


En liten handväska kan väl vara bra att ha. Annars var det ju doktorssaker som passade doktor Signe bra.




Finfint väder på söndagen så då passade ju en picknick utmärkt. Denna gången var målet Kraftbacken. Oskar som vet det mesta om sin bygd berättade att ett soldattorp legat där och beboddes av Kraft. Namnet hade han fått från Kraftkällan som också ligger där - nu till kornas glädje. Vilken ljuvlig förmiddag vi fick. Blommande fruktträd, gullvivor, smörblommor, viol och....


.........daggkåpa. Och så fint där ligger en liten daggpärla. Göken hörde vi också och den gol från väst.


Kaffe, saft, skorpor och kex smakade bra på Signes nya picknickfilt som var en present från "gammelmoster" Katarina.



Lite jobbigt att gå hem var det och glad blev Signe när hon erbjöds att få rida på mammas axlar.


På eftermiddagen var det "Byvandring" och vi fick höra socknens "grand old lady" Ingegerd Troedsson berätta om gångna tider och om gårdarna i Fjälby som ligger så vackert ner mot Mälaren.

På måndagen lämnade vi Skörby och familjen Bergström återgick till vardagslivet om än bara för ett par dagar. Nej, Sara har trots den stundande helgen ingen ledighet. Två veckor till men sen är den två år långa kursen slut och hon kan titulera sig bibliotikarie.


torsdag 10 maj 2012

Barcelona



Vilken stad! Med Lisbeth och Kent som reseledare kunde vi inte ha det bättre. Denna stad tycks ha "allt": konst, arkitektur, massor av grönska, havet, mat och dryck och så fotboll förstås. Det är verkligen inte lätt att så här kortfattat beskriva de dagar vi besökte Barcelona.

Först måste man nog nämna Gaudi som har satt sin prägel på många ställen både i stan och utanför. Mest berömd är nog den halvfärdiga Sagrada Familia.


Detta böjlande hus, La Pedrera, besökte vi inte. Kön dit var sååå lång. Istället gick vi mitt över gatan och såg ett annat Gaudihus. Också det var så fasinerande.

Här är vi uppe på taket och Kent lyssnar till den inspelade guidningen.

Tre hela dagar hade vi på oss och då gällde det att planera för tiden rinner snabbt iväg.


Här är just ett sådant planerinsmöte. Med ett glas cava på rummet innan den sena middagen gick allt som en dans och vi var så eniga i allt!

Att åka turistbuss enligt hoppa av och på systemet visade sig passa oss förträffligt. Dessutom fick vi guidning via hörlurar.


I dubbeldäckaren valde vi förstås att sitt på taket och därifrån hade vi en finfin utsikt.

Ett av avhoppen var för att komma till Parc Güell, en härlig, stor, vacker park som ligger högt och med en fantastisk utsikt över stan. Vid ingången möts man av draken i mosaik.


Vi var många som ville fotografera så därför fick jag den kanske från fel sida.

Ramblan är ju också något som alla som varit i Barcelona talat om. Vi hade sån tur så vi bodde på en tvärgata till Ramblan. Att spanjorerna har sena vanor gick inte att undgå. Ljudnivån var hög så även med stängda fönster kändes det som om vi var ute på gatan. Men med vårt digra program under dagen somnade vi lätt ändå.


Det här är taget på morgonen. Senare på dagen är här "knökafullt" med folk och marknadsstånd.

Storstaden Bacelona har inte bara gott om gröna oaser utan dessutom hamn för fritidsbåtar, en härlig strandpromenad och en badstrand och detta mitt i stan!


Saluhallen måste jag också nämna. Den var gigantisk! Och där fanns allt man kan tänka sig som går att äta. Förutom jättefina grönsaker och frukt fanns skaldjur av alla sorter, fint kött och choklad....

 
Här var något till den paella som vi åt tillsammans med de största blåmusslor jag sett.


Vi beställde alltså in ett extra fat med musslor. Rekommendation av Lisbeths och Kents dotter som bott här.

Annan förträfflig mat är tapas eller ännu hellre småtapas på en pinne. När man sedan ätit klart räknas pinnarna och man betalar för vad man ätit.


 Gissa om det smakade bra!

Så är det ju dryckerna.... Inte drack jag öl. Lisbeth är mycket förtjust i mousserande vin och framför allt cava och nog håller jag med henne. Vi besökte en härlig, genuin champagneria. Där var det inte många turister men ändå mycket trångt. Fullt av skinkor i taket....


När det är riktigt varmt är det läskande med sangria. Den godaste drack vi i Parc de la Ciutadella.



Jag har jättemycket mer som jag skulle vilja dela med mig av; vackra kyrkor och massor av otroligt vackra husfasader..... Någon som är sugen på Barcelona? Jag åker gärna dit igen.

tisdag 8 maj 2012

Vårliga vindar draga

Jo, så är det ju här i Halmstad, det blåser ofta. Idag hade den lokala väderprognosen fel och det tackar vi för! Det har varit både soligt och ganska varmt. Eftersom vi har varit i Barcelona några dagar hade det hunnit hända mycket i trädgården när vi kom hem.


Maj är väl fruktträdens blommånad och visst är det fantastiskt fint med körsbär och plommon som blommar nu och äppelträden som kommer lite senare.

Lars har ägnat de senaste två dagarna åt att plantera rosor men nu är det klart. Alltid går det ju inte som man tänkt sig. Den specialbeställda klängrosen som vi köpt och tänkt ha mot garageväggen fick en annan plats. Dräneringsrör låg ivägen.

Jag hade tänkt så lite sommarblommor idag, bl a svart vallmo som jag fått frön av, av Alice. Men risken är väl att grannen får alltför stor del av sådden eftersom det är så blåsigt. Nu hoppas jag på regn i natt och så får jag väl ta till något knep för att få ner de små fröna i jorden. På torget köpte jag lejongap i färdiga plantor. Lite robustare att plantera.


I år blommar vårt plommonträd som det brukar och vi brukar ha gott om frukt men i fjol kunde man nästan räkna blommorna på ena handens fingrar. Fem plommon eller något liknande fick vi. Om nu bara insekterna är duktiga och gör sitt ska väl plommonen mogna i augusti.



Att kunna plocka in gullvivor och sätta i vas på köksbordet kan man få göra med ett sådant överflöd. Visserligen är det en del förädlade som smugit sig in men vi har gullvivor i " hela trädgården". Delar gärna med mig av plantor.


De små murrevorna har flyttats med från Härdgropsvägen en gång och det är också sådant som trivs och blir mycket av.

Sparris blir det, om en dag eller två, till middag men idag blir det rabarberkräm och det är väl också en härlig vårprimör.

tisdag 1 maj 2012

When I´m sixtyfour

.... will you still need me, will you still feed me..... Tja, inte trodde man väl att man fortfarande var så ung vid 64! Då, på 60-talet när vi sjöng tillsammans med Beatles? För nog är det väl så, alla -48, att vi trots allt är "töser" fortfarande? En och annan krämpa men i stort sett OK - och det är vi så glada och tacksamma för.

Vi har nu gått in i en ny månad. Den härliga månaden maj. Den börjar fantastiskt bra. För en stund sedan var temperaturen + 16 grader, solen strålar från en klarblå himmel. Vinden har fått tag i några flaggor som blåser ut mot de något ljusgröna träden som bakgrund. Och då har vi ännu inte hunnit dricka fm-kaffe så det är ganska tidigt. ( Jo Alice det beror på vem man jämför med )

Igår blev det åter en härlig dag i trädgården. Vill man så finns det alltid något att pyssla med. Vi började plantera ut en del som vi försått inomhus. Jo, visst är det kanske lite tidigt men vi hoppas på att de fina vädret är här för att stanna.


Här är det bondbönorna som får lite stöd av Lars. Nu har jag lärt mig lite mer om dem. Bor man på Sardinien ska man helt undvika dem. Det lär gälla liv eller död!! Har läst att man inte ska äta dem råa, okokta. Detta till trots ser vi med spänning fram emot dem.


Här ska det bli luktärter, en favorit. Det blir bra skugga för växhuset. Och så ska man ju plocka och plocka så blommar det bara mer.


Jo, det är faktiskt en liten sparrisknopp. Mmm de är ju så goda. Men det behövs ju mer än en för att det ska bli lite måltid av det.



I vårrabatten finns nu en hel del som blommar. Bl a den rutiga kungsängsliljan och i bakgrunden backsippor.



En vacker hortensia  fick jag med anledning av de 64. Påskliljorna som stått där tidigare får hamna i någon rabatt eller i gräsmattan och bli fina nästa vår.