onsdag 24 april 2013

Vårprimörer

Nu är de här! Vitsippor såg vi söndags och tuggilago på nära håll idag. I vägkanten såg vi dem häromdagen. Inget nytt egentligen. De ser ju likadana ut som alltid. Men som vi väntat och längtat efter dem. De allra första. Kanske är det just därför. Om någon månad kommer alla de andra som vi förstås också gläds åt.





Ja Gunilla, jag skulle kunna säga puss och kram på de här också!!

I kväll ska jag ha Mat och prat. Då ska jag bl a bjuda på en vårprimör som man minsann inte pussar på.



Nässlor! Jag hittade dem lite mot förmodan vid Prins Bertils stig. På med plasthanskar och fram med saxen. Det gick så bra. En "tjusig dam" trippade förbi och log lite åt mitt håll och minsann om jag inte kunde läsa hennes tankar. - En gammal kvinna som drygar ut pensionen...... Hon skulle bara veta vilken god kräm det blev av en liter nässlor, vitlök och creme fraiche!!

På hemvägen fick jag syn på dem - och här i Söndrum.




Jo Alice visst blev det en jättebra dag idag.

onsdag 17 april 2013

1:a majblomman



Lika säkert som alla vårtecken i form av blommor och fåglar är väl barnen som säljer 1:a majblommor. I eftermiddags ringde det på dörren. Utanför stod två flickor och en pojke En av flickorna hade en specialgjord väska på magen. Flicka nr ett frågande om vi ville köpa en majblomma och efter vårt jakande svar fällde flicka nr två ner en lucka i väskan och man kunde beskåda alla olika sorters majblommor och deras priser. När vi hade bestämt oss och var redo att betala frågade jag vem som var kassör. Väskflickan förstås! - Och jag är bara med för att mamma säger att hon inte får gå ensam, sa pojken, brodern. Flicka nr ett då? Jo, hon var med för att fråga! Tänk vilket bra samarbete!

Just nu har vi underbara dagar med sol och värme. Vi är förstås ute i trädgården hela dagarna. Idag har vi bl a oljat in "stallaget". Nej det finns inget sådant ord i sao. Det är ett Larsord. Stallaget är det lilla staket och även lite högre träkonstruktion som vi har på altanen. Dessutom håller Lars på med ett projekt som jag antydde i förra inlägget.



Detta är bara början. Naturligtvis ska det inte bli någon sorts badbalja i trädgården utan snarare en form av odlingslåda. Den är formgiven av Lars men tillverkad av Martin Berntsson. Ni som varit och sett hans alster vet att det kommer att bli fint med tiden.....lite patina på lådan, ett blåregn som ska slingra sig runt det stallaget och så härliga blommor i låda. Återkommer när det har hänt lite mer.

Lilla fröken? "vippstjärt" har nu anlänt till vår trädgård också.

"Nu är det skönt att leva...."

söndag 14 april 2013

Det knakar

Ja, det växer så det knakar - både inomhus och ute.

Idag kom faktiskt det utlovade vårvädret. 12 - 13 grader varmt och inte så mycket blåst. Kunde möjligen blåsipporna vara på gång? Från Ostkanten har vi fått rapporter och även bildbevis på blommande blåsippor.
Vi packade ryggsäcken med kaffe och lunchbullar, kameror och kikare.

Nej, det såg ut som när vi var där i fjol, då tre veckor tidigare. Bara enstaka blad men fågelsången var fantastisk. Man fick nästan sommarkänsla av skönsjungande bofinkar. Gunilla som är duktig och promenerar så gott som varje dag meddelade mig att hon hört bofinken. - Och då sa jag ( Gunilla ) Puss och kram på dig bofinken! Jag sätter inte in något kort i år från Guds gröna ängar. Det är mycket snarlikt det jag tog på Lars i fjol, med kikare. 

På hemväg körde vi inom Trädgårdcompaniet och duktiga Anneli. Där fick vi lite goda råd inför årets projekt!!


Här hemma i trädgården hittade jag denna vårlök som väl har förvillat sig hit. Tror inte att den fanns här i fjol.
Men den piggar upp. Annars är det mest rabarberna som får täta besök. De är på väg i form av små röda knoppar. Ni andra som också är lite trädgårdstokiga vet ju att man alltid tog en runda i trädgården så här års när man kom hem från arbetet. Och nu kan man ta hur många rundor som helst!

I uterummet och även på fönsterbrädan inomhus knakar det också. Hoppas bara att det fortsätter att vara lite varmt så de inte fryser när de ska ut i verkligheten.

I övrigt väver jag lite men det som tar en halvtimme att väva tar en och en halv att klippa. Tur att jag inte har någon deadline.

När jag sitter här vid datorn ser jag talgoxen fara förbi ganska ofta. Kanske har han lite mat till frun som kanske ligger på ägg i holken på väggen inte så långt från mitt fönster.

lördag 6 april 2013

Årets första trädgårdering


Tomaterna är nu omplanterade och ser ut att ha etablerat sig. De har åkt ut i uterummet. Igår var vi och kompletterade vårt frösortiment. Det är inte bara tomater som behöver börja sitt liv lite mjukare... Jag har sått gurka, squash, pyhsalis, luktärter, krasse, basilika, rucola, två sorters sallad i små gröna krukor. Allt står nu barnkammaren - uterummet.

Visst känns det att det är vår i luften trots att det om nätterna fortfarande är flera minusgrader. Dagtid når termometern upp till nio, tio grader och när det då inte blåser är det riktigt skönt i solen. Igår började vi städa lite i trädgården men det är stenhårt i marken, inte det minsta mjukt. ( Vi var på kyrkogården också igår. Bara för att konstatera att gravprydnaden fortfarande är ordentligt fastfrusen. )
Vi klippte ner en del vissna perenner och Lars sådde i lite gräs på ett ställe. För tidigt? Ja, det återstår att se.
Inte bara lökväxterna är på gång. Man ser också hur perennerna är pigga på att börja ett nytt liv.

Det är livet på en pinne att gå runt i trädgården och upptäcka vad som hänt "sedan igår", peta lite här och plocka lite där!

onsdag 3 april 2013

En innehållsrik och rolig påsk


På skärtorsdagen kom familjen Bergström på påskbesök. Denna gången åkte de tåg, vilket hade gått riktigt bra. Vi hade redan påskpyntat en del men barnen ville förstås hjälpa till att göra fint.


Allt påskrispynt som huset kunde uppbringa kom fram. Mormor Ing-Maries gamla lådor var fulla med ägg och påskkäringar och så hittade vi jättefina kycklingar som jag fick av då, kollegan Margareta och jag minns precis hur det var........



Eget påskpynt försökte vi oss också på ( vi har ju en fantastisk Panduroaffär i stan ). Trots att jag försökt hitta det allra enklaste fick jag och Sara göra det mesta men när vi kom till limmet var båda barnen så duktiga på att klista på ögon och paljetter.



En påsk utan påsktårta - otänkbart.

På påskaftons förmiddag var barnen, Oskar och jag på cirkus. Det var en barnvänlig cirkus med både djur och akrobater och en åttamannaorkester minsann. Mest imponerade pudlarna som gick på två ben, på barnen. Minst - två kossor som kom tillsammans med kamelerna och travade runt manegen.



Riktigt roligt blev det när Susanne och kusinerna dök upp. Astrid nästan helt fri från sina vattenkoppor och Elliot ännu inte smittad.



I år hängde barnens ägg i plommonträdet och Lars hade gjort en konstruktion med snöre som man drog i - och vips trillade ägget ner.

För att det inte skulle bli alltför mycket godis så blev det också en leksak i påsk. Vidar, liksom många andra barn, är så förtjust i Lego. Jag är såå imponerad av hans kunnighet att läsa ritningarna!



"Man måste vara påskkäring, mormor" hade Signe meddelat redan tidigt men inte förrän på påskdagen hanns det med. "Man går runt till grannarna och så får man godis, berättade hon vidare. "Man får mycket godis. Det vet man ju." Jag kände mig inte riktigt bekväm med tanken på grannarna men ville ändå inte göra Signe besviken. Som tur är har hon en stor portion fantasi så det blev jättebra att knacka runt lite på dörrarna i egna huset.



Större delen av påsken bjöd på fint men ruggigt kallt väder. På påskdagen fick det bli en utflykt. Vi åkte ner till Tjuvahålan, vilket namn, och där var det gott om folk som grillade, fiskade och som vi, fikade.


Vi tog oss också runt udden för att titta på fyrarna. 







Med näsan mot solen hoppas att vi att också värmen snart ska komma.