söndag 25 augusti 2013

Sensommarpromenad

 


Det finns många platser som är vackra och som man återkommer till. Ett sådant ställe är Stensjö. Idag har det varit riktigt varmt sensommarväder, 23 grader. Vi tog bilen och vårt em-kaffe och körde till Stensjö. Funderar fortfarande på vad som var vackrast.... - havet, klipphällarna, de ca tjugo hästarna som gick och betade på strandängarna eller var det alla blommor som fortfarande är så fina. Triften som normalt blommar i maj lyser åter rosa vid grusvägen, ljungen är så underbart ja, ljungfärgad, blåklockorna blommar fortfarnade... För att inte glömma alla gula blommor som lyser bland stenarna, kärringtand, fibblor, blodrot?.....


 
 
Eftersom det var så varmt var det förstås några som badade. Annars såg man en och annan som kom med en hink. Troligtvis skulle den fyllas eller åtminstone delvis fyllas av björnbär. Så goda och söta de är. Vi har björnbär i trädgården som är tre  gånger så stora men långt ifrån så goda som de vilda.
 
 

 
 
Några riktiga hösttecken fann vi också. Ett som vi egentligen inte alls gillar även om de är så vackra. Rönnbären. Men, de är så otroligt många i år. Men nog är det så att bondepraktikan inte stämmer in i vår moderna tid.
 

 
 
Tänker på dig Gunilla som också tycker att rönnbär är så vackra.
 

 
 



För några år sedan när jag skulle arbeta lite mindre tog jag mig tid att plocka nypon för att torka. Men det var en kort verksamhet. I vartenda bär fanns en liten larv. Alltså blev det ingen nyponsoppa. Men visst är de fina de också.




Att detta är slånbär syns kanske inte så tydligt och de är inte så blå ännu. Mina föräldrar gjorde likör på slånbär. Kanske inspirerade av gammelfaster Berta som ansåg att det var "sunt" att dricka denna likör.

Ja, Lundbergs och Blomkvists här har vi ett fint utflyktsmål när ni kommer och hälsar på.

Slutligen: Är det måntro harkrankens år i år? Vi har mängder. Räknade de som satt på ena gavel och fick dem till 23. Och på flera ställen satt de två och två!!




Men - vi har inga getingar i år. Annars brukar de finnas i mängder på nedfallna plommon. Gunvor, åter du som är lite naturnära - var är alla getingar? Inte för jag vill ha dem men jag antar att de behövs på något sätt ändå.

fredag 16 augusti 2013

Turist i Laholm

Torsdagen bjöd på riktigt fint väder och vi beslöt oss för en utflykt till Laholm, inspirerade av en artikel Hp. Artikeln handlade om stadsparken. Jag måste säga att laholmsidorna i vår tidning läser jag inte så noga, egentligen inte alls. Stadsparken är ett projekt som pågått ett par år och som fortfarande inte är helt klart. Den är verkligen inte en stadspark i traditionell mening. Delvis anlagd på den gamla banvallen. Tågen går numera utanför stan.

 
 
Jag kan tänka mig att parken hade varit ännu finare för ett par veckor sedan men det ska finnas något att uppleva vid olika delar av året. Förutom en Savann, Woodland så finns också en Fjärilsäng, Trollstig...... Mycket trevligt var också att se minst två lekplatser för barn. Åk dit och titta!
 
Eftersom min släkt på fädernet härstammar från Laholmstrakten blev det också ett besök på kyrkogården där farmor och farfar ligger begravda.
 
Laholm är också känt för sin offentliga konst och den stöter man på lite varstans. På torget framför det gamla rådhuset står en clown.
 
 
 
Vid Hästtorget finner man förstås en Hästbrunn.
 

 
 
Turistbyrån är numera inhyst i gamla brandstationen. Där finns också teckningsmuseet med gratis inträde - och en trappa ner hittade vi en keramikutställning. I mitt barndomshem fanns en hel del  Laholmskeramik och det blev igenkännandets gädje när jag i en monter kände igen en del av de bruksföremål som funnits i mitt hem. Sara har nu fått det som fanns kvar eftersom hon också var lite extra förtjust i dessa skålar. Vid Hästtorget börjar också Gamleby där man kan njuta av gamla, små hus.
 

 
 
Efter lite fika från Cecilias konditori lämnade vi Hallands äldsta stad - en riktig småstadsidyll.




måndag 12 augusti 2013

Medelhavsträdgård


I år har vi nästan haft en medelhavsträdgård! Kanske mest beroende på den fantastiskt varma sommaren. Vi har letat upp skuggan när vi skulle äta i trädgården. Uterummet har varit på tok för varmt att sitta i. Fortfarande sitter vi gärna utomhus och äter lunch, som idag, mellan skurarna. Nu kan man också sammanfatta vad som blivit bra av sådd och annat och vad som blivit sämre. Löken blev nog allra sämst. Inte ens utsädet tillbaka! Tomaterna blir bra. De är ju i full gång nu.


Idag har jag ägnat dagen åt att plocka plommon, fryst in och gjort marmelad. Plommonälskande vänner har varit här och plockat och nu är det ju så att är det gott om plommon hos oss så är det också det hos andra med plommonträd. Men här finns plommon till fler om så önskas.




I uterummet mognar vindruvorna så sakteliga men en och annan kan man redan smaka på. Där verkar skörden också bli god. Kanske mer medelhavsstuk på dem än plommonen.


Förra året skulle vi ha ett nytt aprikosträd men det visade sig vara ett persikoträd och i år kommer det några frukter. På senvintern när trädet blommade fick jag leka bi och pollinera med en liten pensel och det här är resultatet.



Så är det de där som inte ger så mycket frukt men är trevliga ändå. Citronen har vi skördat ett par frukter på i år. Oliven är mest fin med sina gröna blad. Fikonet har små, små frukter och av dem lär det väl inte bli så mycket.



Blommorna har också gett oss mycket glädje i sommar. Pelargoner är väl en typisk blomma som man ser i krukor vid Medelhavet?



Sista bilden får bli på en nerium som blommar så fint nu.



måndag 5 augusti 2013

Krocket, kubb och krabbor

Så har vi haft barnen Duval på kortbesök i slutet av veckan. Det blev en liten inventering av utespel som finns i garaget. Först ut var krocket. En barnvariant som inhandlades för flera år sedan men inte varit så mycket i bruk då det visade sig att barnen använde klubborna som tillhygge mot sin omgivning. Men nu är de så stora och duktiga - eller har det dykt upp andra problem?

Det visade sig ganska tydligt att ett av barnen ärvt sin morfars lite "dålig förlorare gen". Men vi spelade flera gånger så att vinsterna skulle kunna fördelas rättvist.




Här har vi övergått till riktigt krocket. Visst har Elliot vinnarstilen inne men ......      




Det gick kanske bättre i kubb där vi spelade, efter barnens förslag, killarna mot tjejerna. Där minns jag inte så noga vem som vann eller som storasyster lite snusförnuftigt sa: Det viktigaste är ju inte att vinna utan att vara med.




Krabbfiske i Grötvik. Fyra små blev resultatet och de fick krypa hem där de kom ifrån.