Denna veckan har alla skolbarn höstlov. Glumslövbarnen har varit hos oss ett par dagar. De är nu så stora att de sysselsätter sig ganska bra själva men vi ville ändå bjuda på något. Barnen är glada för att pyssla så vi gjorde det enkelt för oss och tog en tur till Panduro och inhandlade prefabricerat pyssel. Det blev populärt!
Här gör Elliot diskdukar som ju är bra julklappar att skicka till farmödrarna i Kanada.
Astrid gör änglar som blev så fina att hon ville behålla dem själv men beslutade att ge dem till den egna familjen så hamnade de ju ändå hos henne.
Så bra det är att ha en storasyster som kan hjälpa när det krånglar till sig. Elliot gör en bock i filt som ska fyllas med "fnudder". Finast på bocken var pinglan som skulle sitta runt halsen. Den blev så fin att den inte blev någon julklapp alls.......
Vi fick leta fram julklappspapper, snören och etiketter.
Med sig hem hade barnen ett "hemlig" påse med årets första julklappar.
Lite tidigt kanske att föra in julen redan i oktober..... För ungefär en månad sedan fick Lars och jag ett brev innehållande två långa önskelistor från barnen. Många av önskningar har vi inte en susning om vad det är!
fredag 31 oktober 2014
måndag 20 oktober 2014
Rosor och rosor
Visst är det fantastiskt det här med blommorna som kommer upp när mycket av det andra blir brunt
och till synes dött.
Julrosen blommar för fullt just nu och ända tycker jag att det är ganska långt till jul. Den har fortfarande sällskap av "sommarrosorna".
I helgen har vi haft varmt igen. Inte soligt just, men grygt 15 grader. Och det var nästan lite svettigt, när vi tog en morgonpromenad på "leden" idag, trots att vi var ganska lätt klädda.
Gräset växer fortfarande här, Alice, så Robban jobbar på.
I moderna trädgårdar ser man ruggar med vackert blommande prydnadsgräs. Och de står så fint också över vintern. Vi har planterat gräs i ett par rabatter på framsidan trots att vi då verkligen inte har någon modern trädgård utan snarare gammaldags. Gräsen växer och växer och vi har beklagat oss över att de inte blommar. Men häromdagen när vi hade Bitte på besök hittade hon flera början till vippor. ( Själva har de gigantiska ruggar. ) Men det är väl lite sent eller? Vad har vi gjort för fel? Att de inte ska klippas förrän i mars har jag läst men i övrigt?
Det blev lite krångel i början av inlägget och det kan jag inte få ordning på utan att göra om allt och.....nä
måndag 13 oktober 2014
Tomt i trattkantarellskogen
Innan älgjakten går av stapeln bör man ut i skogen för att plocka svamp. Inte för att man är så lik en älg precis men det känns lite otryggt. Det är torrt i trädgården men jag trodde väl ändå att det skulle gå att hitta några trattisar i skogen. Många pratar om hur mycket svamp de har plockat men då handlar det om soppar.....
Inte ens botten på korgen lyckades vi, med gemensamma krafter, täcka. Just i de här trakterna har vi tidigare plockat massor av trattisar. Nej, det var inte så att andra hade varit där och plockat före oss. De spåren har man lärt sig se - eller....
Jag vet inte hur tydligt det syns men nog har någon varit här före oss. Marken verkar uppriven på ett otal ställen. Kan det vara vildsvin som varit där och bökat runt?
Kaffekorg har vi med oss när vi är ute och tur var väl det. Vädret var fantastiskt så i en solig glänta smakade det så gott.
måndag 6 oktober 2014
Vilken bonushelg!
Vilken fantastisk helg vi har haft. I lördags steg termometern till 20 grader och vi har hunnit in i oktober. Vilken bonus! Det blev inte svampskogen utan trädgården fick all tid.
Nu är havtornen nerklippta, uppgrävda och omplanterade så långt från trottoaren man kan komma.
Nu är havtornen nerklippta, uppgrävda och omplanterade så långt från trottoaren man kan komma.
Lars ger dem all möjlig omsorg för att de ska gilla sin nya plats.
Mycket blommar fortfarande:
Höstastrar, krysatemum och kärleksört förstås. De hör ju årstiden till.
På balkongen blommar pelargonierna. De har kommit in i en andra andning.
Aldig har väl rosorna blommat så rikligt som i år. Kanske delvis för att vi flitigt har gött den men säkert har det fina vädret bidragit.
......och så det där som man fortfarande kan äta:
Igår åt jag faktiskt också en nykommen jordgubbe.
Ska man änglas över denna låååånga sommar, rent klimatmässigt, eller kanske får man bara njuta.
onsdag 1 oktober 2014
Skördefest på Öland
Sista helgen i september är det skördefest på Öland. Det är ett verkligt jippo. Redan någon mil innan ölandsbron märkte vi av hur trafiken tätnade. Då var det ändå fredag förmiddag.
Oftast kommer vi till Öland på våren eller sommaren och sommartid möts vi av vägrenar som lyser blå av cikoria men nu hade Öland antagit en orange färg. Överallt, ja i stort sett överallt såg man pumpor. Längs vägarna, i rondeller, på refuger och på enorma fält. Här är det Inga-Lena som välkomnar oss. Ofta såg man pumporna som här på något vis ihop med halm.
Efter lunch begav vi oss ut på vägarna. Vi var som sagt inte ensamma..... Planen var att vi på fredagen skulle besöka södra ön och på lördagen den norra.
Vi gjorde inga större inköp. Några kort, som jag alltid brukar köpa, en platta i ölandskalksten till att ställa varma saker på och så en burk Rödlöksmarmelad som vi blev rekommenderade av Bitte.
Oftast kommer vi till Öland på våren eller sommaren och sommartid möts vi av vägrenar som lyser blå av cikoria men nu hade Öland antagit en orange färg. Överallt, ja i stort sett överallt såg man pumpor. Längs vägarna, i rondeller, på refuger och på enorma fält. Här är det Inga-Lena som välkomnar oss. Ofta såg man pumporna som här på något vis ihop med halm.
Efter lunch begav vi oss ut på vägarna. Vi var som sagt inte ensamma..... Planen var att vi på fredagen skulle besöka södra ön och på lördagen den norra.
Jag tror man kunde köpa nästan allt. Här är det en gårdsbutik som furutom pumpor förstås sålde grönsaker. På andra sidan vägen kunde vi smaka äkta småländsk ostkaka.
Det fanns Loppisar lite varstans och så hade konstnärerna nattöppet. Det blir mörkt på landet när solen har gått ner men med lyktor och marschaller blev vi vägledda. En del konstnärer gjorde fantastiska målningar medan andra kanske mer hängde med tillfället.
Solens och vindarnas ö levde upp till namnet. Solen sken och på lördagen blåste det ordentligt. Vi lyckades ändå hitta en lugnt vrå till fikastunden med Metas, Inga-Lenas syster, goda äppelkaka.
Norröver besökte vi "rostiga damen" där det var full kommers. Hos sålde pynt till trädgården.
Vi gjorde inga större inköp. Några kort, som jag alltid brukar köpa, en platta i ölandskalksten till att ställa varma saker på och så en burk Rödlöksmarmelad som vi blev rekommenderade av Bitte.
Det var dags för Johans båt att komma upp på land så det passade bra att Lars kunde ge en hjälpande hand.
Vi kunde inte lämna Öland utan ett besök på Målarhorvan, ja så heter Alices hus. Först ett besök i prästgården där man hade en utställning kring ...allt går ju med elektrisitet.... Där kände vi igen dammsugare, strykjärn, TV och mycket annat som hade många år på nacken. Så blev det god middag med dryck och så mycket prat vi hann med. Efter frukost körde vi hemåt över ett Öland i höstskrud. Nu tänker jag mer på lövträden som antagit så fina färger.
Vi har nu varit ute och rest en del i höst och det är så att trädgården måste ha få lite omvårdnad när vi nu är hemma.
Tråkigast just nu: Våra havtorn sprider sig lite för vilt. Vi har sett hur det slagit upp bubblor i asfalten på trottoaren. Ut kratern kommer det en liten havtornsplanta. Så länge det var bara två bankade Lars ner dem och hällde på något ogräsdödande.... Men nu är det massor av bubblor som så småningom spricker. Tänk om någon skulle gå där och snubbla! Mot min vilja har jag nu insett att något riktigt radikalt måste till. Vi måste helt enkelt ta ner buskarna. Men jag vill ju så gärna ha havtorn. Lars är ganska fiffig och påhittig och har nu funnit på en lösning........
Godast i trädgården just nu är kanske jordärtskockorna. Häromdagen gjorde jag jordärtskockscheescake som serverades med bacon och fikon.
Vackrast och mest väldoftande just nu är silveraxet.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)