måndag 26 oktober 2015

Rosor och boktips

Det fortsätter att komma fler alldeles underbara höstdagar.

Igår, 25 oktober, kunde jag plocka in en härlig bukett från trädgården. Gugge fyllde år i går och meddelade att detta är första gången hon plockat in en bukett luktärter på sin födelsedag!! Ja, det är bara att njuta.


Andra rosor blev vi bjudna på när vi var hos just Gugge på gourmet-mahjong.


Denna ros är gjord av äpple! Jag var ju tvungen att prova själv eftersom det skulle vara sååå lätt att tillaga den. Och det var det.

Det vackra vädret till trots så är det ju ändå tid för böcker så här års. Nu mörknar det dessutom tidigt.
Två böcker som jag nyligen läst vill jag gärna dela med mig.


Konsten att höra hjärtslag av Jan - Philipp Sendker handlar om Julia som ger sig på jakt efter sin far som har lämnat hemmet i NY utan någon förklaring. Några år senare hittar hustrun ett kärleksbrev, som aldrig postats, från pappan till en kvinna med adress i Burma. Julia bestämmer sig för att söka upp kvinnan i brevet. I byns tehus möter hon en märklig man och hon förstår att hon är väntad. Genom hans berättelse får hon lära känna en blind pojke och en flicka med missbildade fötter.....
Så ska jag citera Go´kväll, SVT: "Det är en storslagen kärleksroman. Den är så bra att jag blir alldeles varm i hjärtat bara jag tänker på den. Den handlar om två personer där kärleken är så genuin som den bara kan bara i böcker..... Bland det vackraste jag läst!"

Stoner av John Williams är en helt annorlunda bok. Stoner föds i den amerikanska mellanvästern i slutet av 1800-talet. Han skickas till universitetet för att bli agronom och ta över föräldrarnas gård men börjar istället studera litteratur. Han träffar en kvinna och gifter sig men äktenskapet blir en katastrof. Han börjar undervisa och blir en omtyckt lärare. Hans idealism gör honom allt ensammare men så möter han sent i livet kärleken......
Stoner är en gripande roman om en mans livsresa. Utåt är han oansenlig, men inom honom ryms en värld av sorger, förhoppningar och besvikelser.

måndag 19 oktober 2015

Den som gapar över mycket..........

Igår var det en alldeles underbar söndag, solsken och slutligen hamnade termometern på drygt 15 grader.
Det fick bli en liten utflykt. Skogen var ju inte aktuell p g a älgjakt och inte finns det väl några trattkantareller nu när det är så torrt. Vi körde till ett naturreservat norr om Steninge.


Överallt glimmar det i guld. Lite rött också i form av okända bär.


Vi gick en stund längs stranden och konstaterade när vi tittade ut mot havet att det måste vara ett tillhåll för skarv. Stenarna var alldeles vita.


( Stenarna mitt i bild under synranden )

Så blev det dags för kaffepaus. Vi hittade en stock att sitta på och Lars tog också fram kikaren. Så fick han in något som han ville visa mig - och vilket skådespel vi skulle få se!!


En skarv med en alldeles för stor plattfisk.


Han kämpade och kämpade med den sprattlande fisken. Så smög sig en mås fram. Den stod där och och tittade och verkade ha facit..... Visste att fisken var för stor.


 Så kom ytterligare en mås. Fisken ligger nu mellan mås 2:s fötter. Ingen kamp alls. Skarven har väl insett att fisken inte var ämnat åt honom.


 Därute simmar måsen och smaskar på sin lunch. Kvar på stenen satt skarven. Antagligen alldeles utmattad.

Hemma i trädgården blommar det på och vi äter hallon varje dag i frukostfilen.


Men - gårdagens tidningar annonserades om en riktig vargavinter så det är väl bara att njuta så länge det går.



lördag 10 oktober 2015

Champagne och annat bubbel


Det är väl just så vi lärt oss att man inte ska göra. Dränka sina sorger, alltså. Men denna skylt mötte oss hos en av alla de vinmakare vi besökte under vår resa i Bourgogne, Frankrike. En resa som varade i tio dagar. Champagne, Chablis, Alsace......  och många små söta vinbyar där verkligen allt handlar om vin.

Huvudattraktionen var förstås Champagne. Senare delen av sommaren var varm också här så det allra mesta av skördearbetet var över sen ca två veckor men på något ställe lyckades vi hitta några fält där skörden fortfarande var igång.


På sådana här ställen skördar man givetvis druvorna för hand. Campagnetillverkningen är genomsyrat av ett strikt regelverk.

Men vi besökte en underbar vinbonde som verkade vara helt "sin egen". Han t o m  trampade sitt vin. Jo, det är faktiskt sant. - Jag tar bara av mig skor ock strumpor...., sa han. Hans vin var riktigt gott!!


Ja, vinfält så långt ögat nådde.

Att detta var guldsluttningar vi kommit till började anas för hösten med sina underbara färger var på väg.


Några eftersläntar bland druvorna fanns kvar och på många ställen kunde vi få smaka. Söta och goda.


Vinprovningarna var många och väldigt olika. Här har vi hamnat på ett flott ställe.


En absolut favorit blev istället vinbonden som placerade oss på innergården och hade familjen till hjälp.


Frun hade bl a bakat härliga petits choux som hon bjöd runt.


Att vin är kultur är väl allom bekant. Men den andra sortens kultur, den med kyrkor och annat mer eller mindre gammalt, fick vi också ta del av. Vi såg många vackra kyrkor och i katedralen i Reims fann vi ett fönster som speglade trakten.


Vackra tak var också något vi lade märke till.


En annan lite modernare "kulturyttring"? var spårvagnarna i Reims. Inte nog med att de hade olika färger beroende på vilken linje de körde. I fören kunde ett champagneglas anas!!


Om vi handlade något. Jo, en och annan flaska blev det men champagnen är inte billig ens i Champagne!!











måndag 5 oktober 2015

Skördefest på Dalabergsvägen

På Öland har man haft traditionsenlig skördefest. I år var vi inte där utan i Frankrike. Till den resan återkommer jag.

Jag tycker att det är jätteroligt att resa och vi har verkligen rest en hel del. Men - det är oftast roligt att komma hem igen.

Det var mörkt i går kväll när vi kom men ganska tidigt idag blev det en besiktning av trädgården. Så här års händer inte så mycket. Det såg ungefär likadant ut som när vi for för tio dagar sedan.

Några få undantag fanns:

1 Hösthallonen. Jag kunde plocka nästan två liter!


Stora fina och helt utan mask. In med dem i frysen.

2 Björnbären. Också här jättefina bär men lite drygt litern. In i frysen med dem också. De får bli marmelad så småningom. Den här trädgårdsvarianten har inte samma fina smak som de vilda. De smakar mer änt ( långt ä ). Ett ord som jag lånat av kollegan Agneta. Kanske är det halländska. Andemeningen är väl att de inte smakar så mycket så jag brukar tillsätta citron.


3 Tomater Under vår resa i Frankrike fick vi god mat men alla som var med saknade grönsaker. Som Bitte sa vid varje måltid: Om vi ändå kunde få en tomat till.............. När jag kikade in i växthuset fanns de där. Ganska många trots att det ju är så sent på säsongen.



En del av dem "tjoppar" jag ner och lägger i frysen. De ska bl a bli till goda soppor som jag fick recept på, av en gympakompis.

Ja, hamstern har varit i farten.


Det här ser lite egendomligt ut men det är hasselnötter som jag plockade med mig när vi var uppe hos Sara. Hon, allergikern har ju ingen glädje av dem. De har legat på tork medan vi har varit borta och där var goda kärnor i de två som jag knäckte idag.