torsdag 26 december 2019

Julen

För oss är inte julen över. Vi njuter av lugna dagar med julmatsrester, lutfisk, korsord, en promenad, pussel, tittar på utvalda tv-program......

I år bygger vi en bokhylla, bestående av 1000 bitar, alldeles full av böcker. Trevligt att ta en bit och lägga då och då när man går förbi - men det är lätt att fastna där en timme eller två. Lars har fastnat där just nu.


På matrumsbordet ligger ett Megakryss. Också där kan man fylla i en ruta då och då. 


Julafton firade vi i Glumslöv. Inte riktigt samma upplägg som vanligt. Ingen julbön på förmiddagen. Det gjorde att vi kunde ta det lite lugnt  här hemma. Vi hann med att sätta ljus på våra respektive föräldrars gravar. Elliot meddelade att han skulle gå på julotta. Undrar hur det gick. 

I år var också Fredrik med för första gången. Han märktes inte så mycket eftersom han med jämna mellanrum gick ifrån och vilade. Någon tyg av influensa som behövde kureras. 

Nytt för året var också att tomten inte hade tid att komma...… 
Barnen fick ta över hans uppgift. En del paket var ovanligt stora i år. Elliot fick en stol. Kommer inte ihåg om den heter Gamechaire. Den behövs i alla fall när man spelar dataspel. 



Astrid fick bl a en ny ridväst. Just nu, annandagens förmiddag, sitter Astrid på ett plan som ska föra henne till Costa Rica. Där ska hon träffa barn från "hela världen" i CISVs barnby. Det är ett utmärkt sätt att knyta vänskapsband. Ett sätt är förstås att ta med sig sådana hemifrån. Inte ens på julafton pausade hon. De blev verkligen jättefina.





Själv fick jag en mycket bra sak av Lars. Den här lilla radion är tänkt att ingå i Krispaketet. ( Det får bli första saken i det paketet)
För någon månad sedan hade vi ett längre strömavbrott och kände oss lite utslagna. Här finns också ficklampa och möjlighet att ladda mobilen. Bra va?


Efter ett antal gråa, milda och regniga dagar gliser minsann en liten sol. Vi har haft frost i natt så det känns lite friskare i luften. Det får bli en promenad.

måndag 23 december 2019

God Jul

Julmaten är avsmakad, granen klädd, alla tomtar på plats och slutligen har rimstugan slagit igen. Puh! Så här dan före dopparedan var det riktig rimstuga hos oss, förr i tiden. Innan barnbarnen kom. Så blev det paus i rimmandet när de var små och bara ville åt leksakerna eller vad det nu kunde vara - men nu vill de gärna rimma själva och då är inte ovilliga  för visst är det kul. Inte minst alla nödrim!!



God jul till alla!

onsdag 11 december 2019

Traditioner

Traditioner: Naturligtvis måste det stöpas ljus ( så länge vi orkar, säger Lars ) och det sker i mycket god tid före jul. Inte så konstigt eftersom huset blir mer eller mindre upp - och - nervänt. Nu har vi tänt de två första adventsljusen och de brinner så fint.

En riktigt gammal tradition är också att stoppa korv. Den stoppas alltid lördagen innan andra advent och det var i lördags.



I år blev det två sorters korv som vi ännu inte har smakat men de ser riktigt bra ut.

När Lars och jag resonerar om vad som ska bakas och lagas till jul så blir det alltid: en mjuk fruktkaka vill jag gärna ha, säger Lars och så måste vi förstås koka klenäter. Däremot har vi slutat baka egna pepparkakor. Det trodde jag väl aldrig skulle ske men så är det.



Förra veckan såg vi första "Ernstprogrammet". Visst kan han bli lite too much men vi låter oss inspireras.



Tre sorters sill har vi gjort och de blev riktigt goda alla tre. Det får nog bli en omgång till före jul. En gammal favorit från tidigare års Jul med Ernst är lakritstryffel. Choklad där man bara anar lite lakrits. De får man gömma så att de finns några kvar till jul.





Som vanligt blir det en del böcker som julklappar. Lätta att slå in.



Är vi ute i god tid? Kanske men det blir inte gjort så mycket varje dag. Idag blev det köttbullar och på lördag ska vi hämta ett lamm i Småland och det tar lite tid att få ner den i frysboxen.


lördag 30 november 2019

Adventsmys

Tack Agneta för att också jag, genom dina fina bilder på instagram, har hittat till Perstorp 101.

I torsdags skulle vi, enligt planen, tillsammans med goda vänner åka till en stor julmarknad flera mil iväg. Planerna blev ändrade och vi hamnade i stället på ett litet mysigt ställe bara 20 minuter hemifrån. 


Vi kom i god tid och det regnade. -Inte ska ni stå här ute och vänta, sa en vänlig människa och släppte in oss i värmen. Vackra saker och kaffedoft mötte oss också. 


Naturligtvis satt några fina tomtar uppflugna på en liten hylla.


-Brorsan och jag gör granarna, berättade ägarinnan.




Det kom fler och fler så det blev så småningom lång kö till betalningen.


Vad vore ett sådant här ställe utan möjlighet till fika?? Och årets första skumtomte har vi ätit.

Så nöjda vi var att inte ha åkt iväg till stora julmarknaden där vi troligtvis hade fått traska runt i "gegga" och regn då en hel del attraktioner försegick utomhus.

lördag 23 november 2019

Höstarbetet avslutat


Nu är höstens trädgårdsarbete avslutat. Det mesta är skördat. Bara svartkålen står kvar i landet och där kan den stå. Vi tar några blad då och då. Massor av paprika har det blivit i år och vi plockade de sista innan växhuset stängdes för säsongen.


Spetspaprikorna, söta och goda. Egettagit frö från dem vi köpt i affären. 

Söt blir också den dricka vi får ut av vindruvorna. Vi har aldrig haft så mycket druvor som i år. Lars klippte ner de sista igår och idag klippte han rankorna.





Vindruvsjuicen  blir så söt att man måste spetsa den med något. Citron kanske.

Om man ska bo kvar som äldre i sitt hus med trädgård måste man ta hjälp har vi resonerat. I veckan köpte Lars en kombinerad lövblås och sug. Det blev allt lite bättre på infarten.


Vi har också öppnat våra fågelrestauranger och Lars putsar fönster inför adventspyntandet.

Igår var vi i Laholm. På torget fanns ett ganska stort tält med försäljning av dörrkransar, hyacinter, "enar"mm. Bra priser och försäljarna kom från Vejbystrand, Ängelholm. Det blev ett plus.

I veckan sätter adventeringen igång med julgardiner i köket, och alla elektriska ljusstakar. En härlig tid!!

söndag 10 november 2019

Ljusstöp X3, begravning och Ästad vingård.

Som vi så ofta säger: Det är tur att man inte jobbar! Det har varit en full vecka, nej förstå mig nu rätt. Full av aktiviteter. 

Barnbarnsgenerationen behöver lära sig att stöpa ljus tycker vi. Inte lätt att få till en helg men det gick. På grund av detta tidigarelades stöpen i år och dessutom blev det tre omgångar. Med lite organisation och goda vänner som ställer upp med middagar i mellandagarna gick det bra. I ljusstöpartider har vi inget kök. Det är där ljusen tillverkas.



Både Elliot och Astrid doppade flitigt. Särskilt Astrid.

Två dagar senare var det dags för nästa grupp doppare.


Efter ytterligare två dagar var det dags för stora gruppen. Mat och prat med herrar. Just maten blir det lite problem med eftersom inte köket fungerar. Det får bli catering. ICA och Ekebacken var leverantörer detta året och alla var så nöjda.


Alla tre stöpen gick så bra och ljusen blev verkligen fin. Det är allt något visst med hemstöpta ljus och i vissa ljusstakar är de ett måste. På torsdagen röjde vi för att bl a få tillgång till köket. ( fortfarande står ljusstöparsakerna bara inhystade i garaget ). På fredagen hade vi nämligen annat för oss.

Kusin Greger, som varit sjuk mer eller mindre under sju år, orkade inte längre utan dog den 11 oktober. I fredags var det begravning i Lund. Begravningar är alltid sorgliga, inte minst för att Greger bara blev 64 år. Men det blev en ljus, borgerlig begravning med mycket musik.

Redan i våras började vi tala om att göra ett besök på Ästad vingård tillsammans med våra vinprovande vänner. Naturligtvis sammanföll det med begravningsdagen. Hur skulle nu detta gå? Delar av programmet fick vi stryka men kunde vara med om själva vinprovningen och den fantastiska middagen.




Vi fick smaka tre olika viner. Bara ett kom från Ästad. Det vita, som var riktigt gott. "Friskt och fruktigt".


Smaka på lite citron och upptäck att syran i det vita vinet känns mindre och en bit ost till det röda gjorde det mjukare. Trots att vi har varit på många vinprovningar och hört många föreläsningar i ämnet var detta en fantastiskt lärorik sådan av denna duktiga sommelier.

Så följde en fantastisk middag med passande viner till. Vi fick en god natts sömn följd av god frukost. Efter ca en timmes bilfärd var vi hemma igen. Fortfarande, söndag eftermiddag, har vi inte gjort mycket...… Tur att man inte jobbar.










måndag 28 oktober 2019

En weekend i Stockholm

Tidigt i fredags morse tog vi tåget till Stockholm. För att slippa byta i Göteborg valde vi detta tidiga tåg som är direktgående. Perfekt. Fyra timmar och tjugo minuter senare klev vi av tåget i  Stockholm. Vårt förbeställda hotellrum fanns helt nära. Efter incheckning och med lite i magen tog vi en tur "på stan". 


Inte svårt att se vilken årstid vi kommit in i och att Halloween närmar sig.


Tänk vad massverkan och vackert exponerade varor gör.



Men vad var nu detta? Tulpaner i oktober. Nej minsann. De får allt vänta.


Ett besök hos Gudrun blev det och ja, några affärer till. 

Fötterna i viloläge en stund innan det blev tidig middag och sedan musicalbesök på närbelägna Oscarsteatern. Så som i himmelen med bl a Magdalena Ernman, Anders Ekborg och Morgan Alling blev en härlig upplevelse.

Den egentliga anledningen till vårt Stockholmsbesök var att besöka Tyg och hantverksmässan i Älvsjö. Det var förra årets julklapp till mig från Sara. 

Har man varit på bokmässan i Göteborg kan man känna igen känslan. Massor av folk, många damer i min egen ålder, med samma intresse. Det fanns yngre tjejer också men männen gick att räkna på ena handens fingrar. ( Lars begav sig till tekniska museet )




Här hänger flera fina bohuströjor. Det som har blivit mitt senaste projekt.



Här beundrar Sara en sjal som hon är mycket sugen på. Snacka om färgkoordination. 


Här finns den yngre generationen som spinner garn.

När vi kände oss nöjda åkte Sara hem till sin familj för att packa det sista inför resa till Rhodos för att tanka lite sol och värme, som hon uttrycker det. Jag begav mig till hotellrummet för att på nytt vila ben och fötter en stund. 

På slottet pågår en fin utställning med Märta Måås Fjetterströms mattor. Lagom att avsluta den textila delen av dagen med. Mycket vävning fanns inte på mässan.



Många vackra mattor och gobelänger.




Innan tåget skulle ta oss tillbaka till Halmstad hann vi med ett museum. Det fick bli Nordiska med öppettider som passade oss bäst. Där finns nu en fin utställning om vårt klimat med betoning på Arktis och vi kunde känna igen bilder och filmer från Svalbard.

Det blev en allt igenom perfekt weekend för vädret kan man ju inte rå på.....

torsdag 17 oktober 2019

Det glimmar i guld






Det glimmar i gul och i klaraste rött,
det prasslar så sakta i parken,
ty hösten är kommen, och björkar och lönn
de fäller nu bladen till marken:
"Så fall våra blad, fall mjukt och lätt
vi väver ett täcke så varmt och så tätt,
vi väver ett täcke till marken."

Detta är första versen av Elsa Beskows Höstvisa. 

Både Alice och hennes syster Kerstin skrev om hur grått det var på Öland, igår tror jag. När jag tittade ut genom vårt sovrumsfönster var det gult och orange på många håll. 



Jag tog en liten promenad runt kvarteret. Det duggregnade lite och jag kunde konstatera att många av de vackra löven redan hade börjat väva täcket till marken.




…… Så här avslutas visa

Se vintern är nära, och vädret är grått, 
nu måste vi värma och lysa!
Vi väver ett täcke så varmt och gott,
att blombarnen icke må frysa.
Sov gott, alla blombarn, sov gott, sov sött,
vi väver ett täcke i guld och i rött, 
vi väver ett täcke åt marken.

onsdag 9 oktober 2019

Vinresa till Bourgogne och Beaujolais


Visst kan man väl ändra sig.... Det är fyra år sedan vi var med på en vinresa senast och sa oss då vara nöjda med denna typ av resor. Sex resor med vin som främsta målet kändes nog - men när vi nu fick erbjudandande om ytterligare en vinresa tackade vi ja och ännu roligare blev det när det stod klart att Alice, vår kära ölandsvän, också ville komma med.

Bussresande blev det en hel del av men på vägen söderut fick vi möjlighet att göra en provning i Ahrweiler.


Här görs delar av vinprovningen ute i det fria. Vi kom mitt i skördearbetet men vår vinbonde hade ändå tid att ta hand om oss och med hjälp av sin "padda" berätta om vinet och om vinframställning.


Nästa förmiddag var det åter dags att prova viner. Denna vingården har 70 medlemmar och är betydligt större och mindre familjär. Visst var det några viner som föll oss på läppen på båda ställena.




En annan typ av vinprovning var det hos Georges Duboeuf som har stor export till bl a Sverige. Någon av hans viner har vi druckit hemma och de viner som finns på Systemet här behöver vi ju inte köpa med oss hem.

Vi bodde i Macon, en liten stad som vi fick chans att utforska lite på egen hand. 





Detta trähus ser väl inte mycket ut från världen men är från 1600-talet och täckt med märkliga sniderier.







Man kan prova vin i källaren på slott. Här är vi på Chateau de Pierreux med anor från 1200-talet. 

Om man nu inte törstar efter äkta champagne så kan man mer än väl nöja sig med en cremant. 


Visst kände vi igen flaskor från Louis Bouillot. Alla som är det minsta intresserade av bubbel har säkert smakat någon av dessa.


Nu har vi hamnat i en källare igen på ett familjeföretag, Vignoble Klur utanför Colmar. Här har man satsat på att producera ekologiska viner.



Vita viner var skördade sedan tidigare men på vinstockarna kunde vi se några röda eller blå klasar.

Resan var mycket trevlig och vi tackar Leif som initierade resan  och tillsammans med Ingela på S o S resor gjorde resan så minnesvärd.

Eftersom en hel del av vinerna föll oss på läppen har vi med oss något hem.