tisdag 1 juli 2025

Att odla sin mat

Högsommarvärmen är på, troligen, kort visit. "Stormen" som vi har dragits med några dagar har bedarrat. Visst har trädgårdsväxterna tagit lite skada men så är det ju att ha trädgård. På seneftermiddagen sitter vi i skuggan av plommonträdet och njuter. Svante, vår längsta granne har klippt överdelen av häcken, så nu är det mest lite underhåll som behövs, vattning främst. Sniglarna försöker jag nu mota med hjälp av kaffesump och, ja, delvis hjälper det.
Bra med stormandet har varit att äppelträd och plommonträdet gallras! Jag har tidigare skrivit om vad vi skördar och hur mycket eller litet det blir av än det ena eller andra. 
Gårdagens bärskörd såg ut så här:


Svarta vinbär, jordgubbar och hallon och så har en växthusgurka smugit sig med. Tomaterna är på g men har ingen färg ännu. Krusbären ska bli röda innan de är färdiga. Plommonen växer trots att de är så många, likaså äpplena.







I uterummet växer vindruvorna på.

Sallad är ett måste i trädgården och just nu är den precis lagom.


Massor av björnbär ska det bli om plantan orkar med. 


För några minuter sedan blev jag påmind om havtorn och de ser också ut att komma fint.
Nu äter vi ju inte bara frukt och grönt. Idag blir det kyckling till middag, från Knäred.

måndag 23 juni 2025

O vad det doftar gott.

Idag har det regnat ordentligt. Sammanlagt 15 mm hittills. Välbehövligt! Regnet har kommit i skurar så mellan dem har jag tagit mina trädgårdsrundor. O så gott det doftar! Nu menar jag inte själva regnet för det kan ju också dofta härligt. Just nu blomma honungsrosen och en endaste klase blåregn men den doftar ljuvligt liksom honungsrosorna.



Vad som däremot inte blommar så är det luktärterna. Skötta helt efter regelboken. De är sådär 125 cm höga och ser så frodiga och fina ut. Men icke en blomma. Däremot blommar sockerärterna finfint och har börjat ge baljor. Sådda betydligt senare. 


Egna jordgubbar äter vi varje dag, gärna i yoghurten till frukost. Och nu börjar minsann hallonen också mogna. Mums!



Tre rundor, mellan skurarna, har jag tagit idag. Och varje gång har det krupit fram sniglar. Annars har det varit lugnt på den fronten ett tag. Men - nu har jag fått hjälp med jakten på de elaka krypen. Två stycken har blivit mosade av Robban, vår robotgräsklippare. Bra! 

I övrigt blommar det mesta just nu och kanske blir det ännu bättre med hjälp av regnet.







Sommar med både regn och solsken förstås vill vi ha.

onsdag 4 juni 2025

Nu är det sommar

Idag har vi en ganska lugn dag. Igår och i förrgår klippte vi häck respektive samlade in klippet. Det blir faktiskt en hel del. Här har Lars börjat med insidan mot gatan. Där växer det inte så mycket.


 Mera är det på utsidan där det sett riktigt rufsigt ut. Nu är den delen fixad.

Som nästan alltid så här års växer det och frodas i trädgården. Mycket löss och annan ohyra skylls på den varma och torra tidiga våren. Går man genom Hallägraskogen kommer man därifrån full av små gröna larver. De livnär sig bl a på ekblad vilket resulterar i att ekarna är kala men lär få nya blad så småningom.



Så här ser det ut på ett annat håll. 



I år är det ett plommonår men eftersom bladlössen varit framme här också har jag varit tvungen att klippa bort en hel del. Men jag lovar, det blir ändå massor. Kanske får vi besök av Agneta och Bosse när de är mogna.

Körsbär blir det däremot nästan inga alls. Så är det, ena året mycket, nästa inget alls. 


Jordgubbsskörden ser ut att bli hyfsad. För att få behålla några själva har de blivit nätade.

Rosorna ligger mig varmt om hjärtat men där har också lössen varit framme. Bladen kryllar ihop sig och jag har tagit reda på att de ska bort från plantan och på någon blir det inte mycket kvar. 

Några har trots allt börjat bekänna färg.



Där några rosenbuskar helt enkelt gjort sitt har lavendel och daggkåpa fått ta över.

"En daggkåpa ville jag vara...." Vet inte om de små daggpärlorna syns så bra på bilden. 

SOMMAR är det i alla fall och från Öland rapporteras att en del friskusar redan badat. Alice? nej men hennes dotter och barnbarn.

På fredag är det vår Nationaldag. Då ska barnbarnet Vidar som representant för EAI, Enköpings allmänna idrottsförening, motta en fana av självaste kungen. Stort tycker vi alla, hans närmaste, och inte minst mormor som förstårs ska sitta klistrad vid TVn.

fredag 23 maj 2025

Ölandsvår

 Att åka till Öland i mitten av maj är en tradition. Visst är det igenkännandets glädje vi upplever. Men allra viktigast är förstås att träffa Alice.



Alice bor där Stagneliusstigen börjar så den promenaden gör vi alltid. Där kan vara blött, varnar Alice så ta på er ordentligt på fötterna. Hos Alice hade det minsann kommit 35mm regn nyligen.


Aldrig någonsin har där varit så blött! Det var sannerligen omöjligt att ta sig fram utan att bli lite våt om fötterna. Nu vet vi att en bit längre fram i en kohage blommar bl a orkideer och gullvivor.  Och visst fick vi lön för mödan trots att gullvivorna nästan var överblommade men i lite skugga fanns skönheterna kvar.


Orkideer av olika slag hittade vi också. 







Fantastiska blommor men så är en del väldigt lika varandra och jag tycker de är svåra att hålla isär.

Johannesnycklar är en och så krutbrännare som är helt olik de andra. Många andra "vanliga" blommor finns naturligtvis också.  Mandelblom och humleblomster är några favoriter i den kategorin




Och däremellen fältsippa som är släkt med vår vanligare  backsippa. 


Numera har vi inte vanlig kamera med oss. Mobilen ger riktigt bra bilder.

I vanliga fall åker vi till ett ställe på Alvaret där det finns massor av orkideer, bl a Adam och Eva. Jo då vi var där i år också - men en stor skock kossor hade intagit "vår" plats. Nä, dit går man inte då.


Dagarna flyter på och vi gör som vanligt besök i Borgholm. Kaffe på Nya kondis är också tradition och så har de bra klädaffärer.....

I år besökte vi också kyrkogården. I bokcirkeln har vi läst en biografi om Signe Maria Thiel, Sträckande sig upp mot ljuset. Hon var drivande bakom tillkomsten av Thielska galleriet i Stockholm. Hennes mycket enkla gravsten finns på Borgholms kyrkogård. 



Traditionsenligt har vi också med oss tomatplantor till Alice. De är nu planterade på bästa tänkbara ställe. 

Igår sa vi hej då, vetande att vi snart ses igen.




lördag 17 maj 2025

Milt men torrt

Riktigt "fint" väder har vi och har haft en längre tid. Tidig vår men med avsaknad av regn. Resultatet är att allting kommer tidigt. Så tidigt att vi höll på att missa triften. I söndags var vi i Särdal och då var en del trift överblommad.



Värre är väl alla småkryp och larver som saboterar. Bladen på rosorna kryllar sig och i en del gömmer sig en liten grön larv. Delar av plommonträdet har blad som missformats - av löss och larver. Pratade med Gunvor häromdagen som berättade om larver och vitt nät som finns i mängder i Hallägraskogen. HP idag bekräftade och en kunnig man sa att småfåglarna jublar över denna mängd av mat. Jo, vi tycker att det finns ovanligt mycket småfåglar och kvitter i år. Inget ont.... Jag blandar mitt såpvatten och sprutat där jag tycker att det är värst. 

Kanske får man se förbi det där som inte blir så bra och glädja sig åt det som vill sig. 

Just nu doftar det alldeles underbart av syrener.


Gullregnet börjar slå ut.


Idag har de första rosorna slagit ut.

Pimpinellarosen och så den nya Louise Bugnet.


Jordgubbarna blommar. Kanske blir det bär till midsommar.


Ramslöken blommar och kommer att sprida sig. Häromdagen gjorde jag god ramslökspesto.


Ett nytt "träd" har vi också satt. Ännu är det bara en pinne men det kommer blad på den. Denna pinne hade Alice med sig när hon kom hit i höstas med buss. Det var nog ingen mer än jag som trodde att den skulle överleva men! Vad det ska bli? Valnötter!


Den som planterar ett träd har inte levt förgäves. ( gammalt ordspråk, kinesiskt)

En riktigt stor kula, pionknopp bådar gott.


Lars ägnar sig åt målningsarbete. På balkongen denna gång. Men först måste man ju tvätta och då hittade han ett gammalt getingbo vid luckan i taknocken. "Kom och titta" kallade han. Inte bara getingbo utan mängder av bomaterial. Halva tunnan blev full! Inga getingar, varken levande eller döda. 



Så kunde målningsarbetet komma igång.