tisdag 9 augusti 2011

Vilken fantastisk helg!

The Tall Ships races har verkligen varit en fantastisk upplevelse och vem man talat med under dessa dagar har lovordat evenemanget och har deltagit på något sätt - utom den dam som jag träffade i affären. "Vi har rest så mycket så jag har sett så många båtar så jag bryr mig inte." Det blev lite svårt att gå i svarsmål där...

Den Colimbianska barken Gloria. De gick i Crew Parade med sin flagga. Riktigt långväga gäster.

Vi åkte in i lördags morse och tittade på skeppen från västersidan av Nissan. Det var ganska tidigt på förmiddagen så aktiviteten var inte så stor. Men runt om på stan träffade vi på sjömansgossan och -flickor i sina typiska dräkter. Vet inte vad de ätit ombord de senaste dagarna för det såg ut som om det var snabbmatsrestaurangerna som drog.


Visst är detta en skönhet! Min lilla kamera hade lite svårt med zomningen och när det dessutom blåste småspik var det svårt att hålla stilla.


På eftermiddagen skulle det bli Crew Parade en programpunkt som vi blivit rekommenderade. I strålande solsken paraderade alla båtars besättning, ett par tusen enl HP. Många bar förstås sina fina sjömanskostymer men många andra var utklädda, dansade sjöng och skrålade. Rena karnelvalstämningen på Stora torg. På  torget blev det också prisutdelning.


Grön båt med gröna segel


Vi hade bett våra Varbergsvänner komma hit och med medhavda cyklar tog vi oss in till stan igen på söndageftermiddagen. Nu gick vi på Nissans östra sida där vi kunde se fartygen på nära håll. Det blev en härlig, lång promenad kantad med flaggspelspyntade fartyg. Ca 65 båtar deltog i helgens evenemang. En eloge till arrangörerna som förstås inte läser min blogg  men ändå: Fritt från skräp, kanske beroende på  tätt med möjlighet till sopsortering, möjlighet att fylla sin vattenflaska så man inte måste släcka törsten med öl, inte mycket tingel tangel.....



Den allra längsta båten.


Igår vid lunchtid var det så dags att vinka adjö till alla fina båtar. Parade of sail var kanske ändå det absolut häftigaste. Vi cyklade ner till Långenäsudden i ganska god tid och tur var det men Lars hittade oss en utmärkt plats där vi slog oss ner med kikare, kaffe och mackor. Det dröjde inte länge förrän första båten stack ut från hamnen och så följde den långa raden av de så vackra skeppen. Det var långa båtar, gula båtar, båtar med röda, bruna, gröna segel....Vi satt där i ca två och en halv timma och fick underhållning som heter duga. Just när de sista norska båtarna seglade förbi framför oss kom regnet....
Att vi var många som njutit av skådespelet förstod vi när vi väl hemma hörde att man bröt riksradioprogrammet för att be om ursäkt för de svårigheter man hade att ta sig från Grötvik ut på Tylösansvägen med bil. Någon hade fått vänta i två timmar.

Också detta en klar favorit.


2 kommentarer:

  1. Vilket fint reportage du skrivit - något för Båtnytt eller vad nu båttidningar kan heta.

    Jag minns när jag bryggseglade med er i Brasebäcks hamn för evigheters sen, jag blev sjösjuk och passar nog bättre på land än till havs!

    SvaraRadera
  2. Det blev en helt fantastisk helg, inte minst måndagens avfärd. Vi satt på Stenhuggeribussen när regnet kom och förflyttade oss 15 m på 20 min.Men om alla hade stannat hemma istället hade det ju inte blivit några köer - och ingen fest!
    Gugge

    SvaraRadera