Så har vi åter varit på Ölandsbesök. Denna gången tillsammans med många andra turister. På Öland pratar man om östra sidan och västra sidan. Kort kan man väl säga att västra sidan är den turistiska och som Lars uttrycker det: Den östra är den genuina - men också den har en hel del turister.
Alice och Job bor på Öland året om, på östra delen. Alldeles nytt hos dem är ett hönshus med fyra rara hönor, eller pyttor som min farmor sa om sina.
De äter pellets, havregryn och annat som blir över i matväg från köket. Men hallon....... det måste väl ända vara synonymt med lördagsgodis. Undrar just vad min Signe skulle sagt. Med så mycket god mat måste man ju ge igen, och det gör hönorna. Varje dag fyra små söta ägg.
De smakade bara sååå gott. Vi fick med oss ett paket hem som vi njuter till lunch.
Trots torka blommar det så fint på Öland. En av mina absoluta favoriter är cikoria. Den blå färgen är väl ljuvlig. Så fort man kommer av Ölandsbron möts man av cikorian i dikesrenarna.
Aldrig har jag sett så mycket ölandstok. Den växer vild på väg mot Södra Sandby dit vi for med kaffekorgen.
Backtimjan är så vacker mot de grå stenarna.
Medan vi satt och njöt av vårt kaffe kom kossorna i en lååång rad ner till vattnet för att stilla törsten.
När de var nöjda vandrade de tillbaka till sina betesmarker men så fick de syn på några bilar... Någon sa att de är intresserade av gummi, förutom däcken, vindruttorkarna, och så backspeglarna. Lars fick agera cowboy och tala om för dem vad som gällde.
Det är så tyst på Öland så här års och då menar jag i luften. Fåglarna har tystnat. Förutom pilfinkar hörde vi några tranor som väl nöjt sig med att stanna på Öland. Men så plötsligt blev det ett väldigt kackel bland gässen och man kunde ana oro bland fåglarna.
Havsörnen var på jakt.
Efter några dagar hos Alice for vi norrut mot Djupvik till Inga-Lena och Johan. De hade planerat en cykeltur till brottet norr om Jordhamn. Men med tanke på att det var så varmt blev det en biltur dit i stället och glada var vi för vi vill inte cykla utan hjälmar numera......
Här kan man avläsa för hur länge sedan de olika lagren bildades. En riktig historielektion.
Nästa morgon tog Johan och Lars upp näten som lagts föregående kväll. Detta "fiske" är ett måste när vi är i Djupvik. Inga-Lena och jag åkte till Sandvik på morgonmöte. Ja, det heter så. Det är kulturella möten i form av föredrag eller av mera underhållande karaktär. Denna morgon var det Finn Zetterholm som stod för underhållningen. Han har blivit betydligt mer rumsren med åren och ägnar sig bl a åt att skriva barnböcker. Det blev många visor blandat med berättande.
Mer kultur skulle det bli. På Himmelsberga hembygdsgård finns också konstutställningar. I år var det
Peter Nilsson som visade sina underbara målningar av fåglar.
Man kan väl bara gissa vad det blev till middag när vi var tillbaka i Djupvik.
"Öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två" lär någon ha sagt. Vilken tur att detta talesätt inte gäller för Öland och era besök här - HELA Öland är värt att möta, ni är såå välkomna tillbaka!
SvaraRadera