fredag 27 juli 2018

32 grader

Nu är det varmt. Lite fredagsstädning fick det bli idag. Till slut låste jag om mig och städade i underkläderna... Hade det ringt på dörren hade jag inte öppnat. Varför måste man då städa när det är så varmt. Jo, om en stund kommer kusin Susse med man.

Förra lördagen var det kalas hos Karlssons, Mat och prat med herrar.



Mat och prat har hållit på i många år - snart 25 år. Alltid trevligt med god mat och goda drycker.

Här hemma i trädgården är det torrt. Men i växthuset frodas tomater och paprika.




I år är paprikorna ovanligt fina. Kanske beroende på värmen.

Blommorna i krukor klara sig någorlunda. De är ju lättare att vattna än perennerna.

Häromdagen gick Elisabeth förbi och berömde balkongpelargonerna. Ja, det är väl det bästa i denna trädgården.


På framsidan har vi två plantor av en näva som i flera år blommat mycket villigt. En av dem är jättefin också i år medan den andra är pytteliten.


Agapantus i kruka går bra, likaså blyblomman och passionsblomman som står i det överheta uterummet.




I måndags var det mulet på förmiddagen och jag började putsa fönster. När jag kom till gästrummet var det så skräpigt på fönsterblecket. 


Lars sa sig ha sett koltrasten flyga in där men nu var boet tomt. Kanske blev de skrämda när familjen Bergström bodde här. De är nu hemma men har förstås också jättevarmt med alla sovrum på andra våningen. I natt har de sovit på altanen och sov så gott ända tills tuppen väckte dem, meddelas det.

Denna märkliga sommar blir annorlunda på många vis. Nu är det slut med grillandet men vad gör väl det om det bara kan hjälpa till att inte starta fler bränder. Men rökandet då? Kanske man skulle införa rökförbud utomhus!!?







tisdag 24 juli 2018

Ett uppvärmt öland 2


Hos Alice och Job hade vi riktiga "slappedagar". En sak stod på programmet: Besök på den fina restaurangen Trädgårdsgatan 26. Det är en sommarrestaurang men konkurrerar säkert ändå med Karin Franssons Hotell Borgholm. Detta besök är sedan längesen planerat. - När vi fyller jämnt ska vi fira där, sa Alice. Och det har vi gjort, fyllt jämnt - och nu också firat.



Champagne att inleda med - givetvis! Därefter en trerättersmeny med tillhörande viner. En av Alice svärsöner körde oss.


Den lilla restaurangen tar bara 16 personer. Det finns en kött och en fiskmeny. Kocken Jonas är väl förberedd och lägger en sagolik sås till vår hälleflundra med musslor...…….. 

Ja, det var varmt på Öland. Men med hjälp av ac blev det skönt inomhus! Aldrig har man väl önskat att gå inomhus i sommarvärme. Som tur är finns det fruktträd på Målarhorvan. Där under var det också skönt att sitta.

Alice har nog skött sin trädgård bättre än vi för där fanns både blommor, bär och potatis.


De röda vinbären var mogna och behövde plockas. Så här på en pall eller stol satt min farfar och plockade vinbär och så satt också min far. Nu var det självklart att ta fram två pallar för att få bra ställning att plocka i.  Hälften av bären ligger nu i vår frys.

På tomten finns också ett valnötsträd. Exotiskt tycker jag. I år bär det för första gången riktigt många nötter.


Mycket roligt var det också att få träffa Alice yngsta barnbarn som jag tidigare bara sett figurera i Alice blogg. Ett otroligt charmigt barn, lilla Nora.

Alice och Job, ni får kämpa på i värmen. I dagens HP kunde man läsa att man vänjer sig så småningom vid värmen...…. Tack för jättemysiga dagar. Ses snart igen!



måndag 23 juli 2018

Ett uppvärmt Öland 1

Lika säkert som amen i kyrkan, gör vi ölandsbesök varje sommar. Och på två olika ställen.

I år med födelsedagspresenter som förtecken. Men där fick omprioriteras i år med en otrolig ölandsvärme. Bad och fiske var prioriterat. 

I år blev det bad på östra sidan vid en härlig sandstrand.


Alldeles underbart varmt och rent. Ingen algblommning här inte och inga maneter men uppfriskande.



Fisket är också något alldeles superprioriterat. Jag tror att Johan njuter lika mycket som Lars. I år var också Johans svåger Harry med. - Det blir nog inte mycket fisk, sa han och fick rätt. 18 flundror blev det och alla fick följa med till Halmstad. Värmen gjorden tydligen sitt till.


En koll av båten så allting ska fungera!

Numera ligger båten i Sandvik eftersom den "egna" hamnen raserades i en storm härom året. I Sandvik var också Inga-Lena och jag på Frukostmöte och fick ett trevligt föredrag med rubriken om konstverk verkligen behöver namn. Svaret blev både ja och nej.



Härifrån har man också vacker utsikt över Blå jungfrun, den lilla kullen i synranden. Där var vi för många år sedan.

Inga-Lena och Johan är fenor på att hitta nya trevliga utflyktsställen.
I Löttorp finns ett Getgårdsmejeri som tillverkar ost förstås och nytt för året, glass. Jättegod är den om någon skulle tro något annat. 
(Bilden på getterna är borta så den ligger väl i "molnet")

De första åren vi var på besök i Djupvik var det så här magiskt varma kvällar som i år. Då placeras grillen och annat i skottkärran och rullas ner till stranden vid Kalmarsund och så äter man middagen där.


Nytt för året var miljontals tångflugor. Mycket irriterande. Jag kliar fortfarande minnen av dem.


Så, innan solen hade sjunkit i havet gick vi tillbaka till husets härliga altan och njöt av de goda ostar vi hade handlat tidigare.









lördag 7 juli 2018

Sommarbesök

I år har vi haft besök av familjen Bergström. Förra året bröt Signe benet och fick hålla sig hemma..... 

Vilken tur att de prickade in en alldeles fantastisk vecka med bad varje dag. En snabbficka ankomstdagen och så raka vägen till Tylösand där vågorna var alldeles perfekta. Så blev det bad i Frösakull men då blåste det så barnen kände sig sandblästrade. Sån tur att simstadion finns. Cyklarna var med där bak på bilen. Barnen njöt verkligen av att kunna cykla på våra asfalterade cykelbanor. 

Det är mycket som ska hinnas med under en kort vecka. En cykeltur in till stan med lite shopping och lunch. "Kusinerna" i Glumslöv fick besök och Saras "gamla" kompis Bisse i Vilshärad. 

Förutom bad så är sommarhalmstad starkt förknippat med Riccardoglass. 



Lars och jag som naturligtvis också var glassugna fick ta bilen.....


Hemma i trädgården sökte vi oss oftast till fruktträdens skugga.


Fotbollsintresset i familjen är stort så det blev några matcher på TV.


Att det är torrt i trädgården vet ju alla men konstigt nog har vi kunnat skörda en del. Tomater, gurka och paprika i växthuset är prioriterat. Där vattnar vi varje dag. Men lite förvånande är det att broccoli och bönor blir så fina. De får bara vatten någon gång då, och då. Det är tungt att bära vattenkannor.


Men -  inte lika roligt är det med potatisen. Den har i och för sig inte fått något vatten alls.


Detta är vad fem, ja fem satta potatis levererar!!! Tur att Staffan, vår potatis och grönsaksbonde finns.





söndag 1 juli 2018

Blekingeresan

"Läs och res" i vår pensionärsförening gick i år till Blekinge. Samma fantastiska reseledare och samma fantastiska busschaufför!! Kan det bli annat är bra. Precis som under vår resa till Värmland i fjol hade vi kalasväder.

Vårt första rastställe var i Hällevik där vi blev serverade stekt sill och potatismos. Lät väl sådär tyckte jag men så gott det var. Alldeles nystekta, knapriga strömmingsflundror ( så kallar jag dem).
Ett litet gulligt fiskeläge, numera bor där mest sommargäster. Två heltidsfiskare.


Resan gick vidare mot Karlshamn där vi förstås besökte punchmuseet och fick provsmaka.


Väl kyld är den inte så dum, punchen.


I Karlshamn står också statyn av Karl-Oskar och Kristina. Man kan lätt förstå Kristinas ängslan när man ser henne titta bakåt, hemåt...


Vi fick en härlig båttur från Nättraby in till Karlskrona. Blekinge skärgård är minsann inte fy skam.

Marinmuseet var väl inte något jag längtade till precis men det var mycket intressant, jättebra guide, och så var där många familjer med barn!


Utanför museet låg dessa små söta blekingeekor och Najades syster



Lindholmen är att betrakta som en militärt, hemligt område. Vi fick legitimera oss...… 
Där fanns förutom hemligheterna en Repslagarbana som ingår i världsarvet i Karlskrona. Mycket intressant att få höra om hur man "slog" rep i den 300 meter långa byggnaden.


Att hälsa på Rosenbom tillhör väl ett måste när man besöker Karlskrona. 


Jag har inte varit i Karlskrona sedan 1969 då jag hälsade på dig Alice, på Sturkö!!

Vi bodde hela tiden på Ronneby brunn och så klart måste vi dricka brunn. Inte så gott precis men gör det nytta så.


Vi gjorde ett mycket intressant besök i en liten by som heter Edestad. Där håller konstnärinnan Susanne Demåne till. -Dit måste ni åka Gugge!!!



Konst inomhus och utomhus av en mycket mångsidig konstnärinna.
Här i trädgården är det ett gäng honjävlar.

På hemvägen gjorde vi ett besök som vi så många gånger talat om att göra. Eriksbergs safaripark. Där finns visent, mufflonfår, dovhjort, kronhjort, vildsvin, davidshjort och röda näckrosor! Besöket avslutades med en fantastiskt god lunch på bl a hjortstek.



Vårt sista besök i Blekinge blev på hembygdsgården i Jämshög. Bygdens två stora, Salje och Harry Martinsson, berättade vår guide så varmt och hjärtligt om. Kanske ska jag ändå läsa om Nässlorna blommar.


I den stora salen hängde denna fantastiskt vackra bonad sydd i blekingesöm.