lördag 17 augusti 2019

Uti det fagra Bohuslän

Vi har varit på landskapsresa i Bohuslän. En fantastisk resa precis som tidigare år då vi besökte Värmland och Blekinge. Vädret hade vi med oss, som vanligt.

 Vi började i Lödöse där en av Sveriges första och största städer låg. Ett mycket trevligt och informativt museum guidat av en duktig dam i tidstypisk klädedräkt.



Väl värt ett besök.

Så gick resan till Trollhättan där vi fick vara med om fallpåsläppet.
Mäktigt.


Vi bodde tre nätter i Uddevalla och därifrån utgick våra olika utflykter.

Utanför hotellet finns den Syrianska hästen.


Hällristningarna i Tanum var ett självklart besök.


Smögen, turistorten nummer ett, var ganska avfolkat från turister. Solen sken men det blåste bra. Vi fick en härlig tur med gamla Soten. ( redan som tonårig scout blev det en tur med denna båt under lägerveckorna. ) Nostalgitripp! 


Här var det så hänförande vackert och ljungen som otroligt nog blommade i vad man tycker ingenting blev så vacker mot de ljusgrå klipporna.



Resan tog nästan två timmar och vår kapten berättade hela tiden  kuriosahistorier blandat med fakta. Såå trevligt berättat. Under färden fick vi också njuta av sill och räkbuffe. Härligt!

Dagens sista besök gjordes på Havets Hus i Lysekil. Där fick vi ta del av vattendjur förstås. Lysekils kyrka som blir ett så fint landmärke är tagen från "andra sidan".




I Evert Taubes fotspår blev det nästa dag. En hel del Evert fick vi i oss redan på Smögen Vi hade en fantastisk guide där som genom att hon var infödd smögenbo hade flera roliga historier att berätta. 

Dagens guide var inte sämre och berättade efterhand som vi passerade Handelsman Flink, platsen där Maj på Malö förtöjde sin eka och så stenen där Evert sägs ha suttit och diktat sina visor. 

Så småningom kom vi till Skaftö där Viveca Lärns TV-serie om Saltön spelades in. Ett gulligt litet samhälle som förstås fylls av sommargäster under drygt en månad under året.


Inte långt från vårt hotell och i utkanten av Uddevalla ligger Gustafsberg, Sveriges äldsta badort, där man också kunde dricka brunn. I början av  80 - talet tillbringade Agneta N och jag en natt på detta fina vandrarhem som fortfarande är verksamt. 



Jag minns att man kunde njuta av vattnets kluckande eftersom byggnaden delvis ligger över vattnet.

Där blev vi serverade äggost med björnbärssylt, en bohuslänsk specialitet. Den lär också kunna serveras på sillbord!! 


Slutligen gjorde vi ett besök på Bohusläns museum också det mycket trevligt och fint. Där kunde vi bl a njuta av konst från de konstnärer vi studerat under vår kurs, Lars tog en extra titt på båtarna som fanns där.... Jag hade sedan länge planerat vad jag skulle se och göra på museet. Bohusstickningens hemvist. Om jag köpte något med hem? Visst ska det bli en kofta så småningom.

Hemresedagen gick i konstens tecken. Först besök på Akvarellmuseet i Skärhamn. Vi var i god tid och fick en promenad i hamnen innan museet öppnade. Vi tittade upp mot den, som vi tyckte typiskt bohuslänska kyrkan. Förvånade upptäckte vi att kyrktornet log mot oss. Om man gör bilden lite större syns det tydligt.



 Förutom separatutställningar har museet egna samlingar. Flera konstverk av Lars Lerin och bilder ur Gunilla Bergströms böcker om Alfons Åberg.



På Tjörn ligger också Skulptur i Pilarne. Det blev en spännande och rolig konstupplevelse i det fria. På ett stort område finner man skulpturer av ett flertal konstnärer, främst från Europa. Mest känd är väl Anna som genom sin placering syns på långt håll.




Också här blommade ljungen hänförande vackert.


Medan vi fick rapporter om regnväder i Halmstad hade vi alltså sol under vår resa. Från matsalen på vårt hotell fick vi ta del av vackra solnedgångar. Utanför fönstret hade vi varje kväll besök av två måsar. Någon hade väl tidigare matat dem så nu reagerade de på varenda rörelse inifrån.



Stort tack till Erik som tillsammans med Ingela på SoS-resor arbetat fram detta mycket fina program.

1 kommentar:

  1. Åh vilken fin resa ni varit på. Tack för att vi via fina bilder och text fick följa med!

    SvaraRadera