Alltid, nästan, har vi stöpt ljus i min familj. Ibland ensamma men oftast tillsammans med vänner. De senaste åren har vi stöpt i två omgångar. I år och även i fjol blev det bara en gång. och nu har vi bestämt att det var sista gången. Jo, det är lite jobbigt, både före, under tiden, och efter. Stora delar av huset är stökigt. Köket ska rymmas ut och golvet täckas med papper. Tack till Kent för hjälpen.
Tidigt på lördagmorgonen startade smältandet av stearin. Många stumpar och några kilo köpt stearinmassa.
Innan dess har förstås vekar till ljusen knutits. Ca 25 dopp behövs för att ljusen ska bli lagom tjocka.
Kvällen följer alltid samma mönster. Inledningsvis dricker vi säsongens första glögg. När ljusen och vi behöver vila äter vi kall mat, catering. Köket fungerar ju inte för matlagning. Och efter ytterligare en stund blir det kaffe och ofta något gott till.
Vi börjar vid 16-tiden och det mesta brukar vara klart klockan 22. Då är alla ben, fötter och ryggar trötta men vi är nöjda med vårt arbete. Dagen efter klipps ljusen ner och packas försiktigt in i sina lådor. lite av en rikedom känns det med de hemstöpta ljusen.
Nu, en vecka senare, är det adventering på schemat. Stjärnor och ljusstakar i fönstren och kanske också en adventsgran.
Höstens projekt när det gäller stickning är avslutat och nu håller jag på med "ölandsprojektet".
Adventstiden är en av mina favoritårsperioder. Ljusen motar mörkret, där bidrar ju ni med det finaste, och vi kan så sakteliga närma oss julen genom vacker musik och framplockande av gamla goda minnessaker.
SvaraRadera