tisdag 14 februari 2012

Israel

Wer eine Reise macht..... ja, så är det ju bara och just nu har jag ingen röst alls så det här är ett utmärkt sätt att förmedla sig.


På rundresa i Israel har vi varit i drygt en vecka. Denna klassiska bild av klippmoskén togs första morgonen från Oljeberget. Stenmojset i förgrunden är en judisk kyrkogård från biblisk tid som används än idag.


Getsemane örtagård med olivträd som kan vara från Jesu tid.



Klagomuren är indelade i två, en mans och en  kvinnosidan. Det sägs att männen inte kan koncentrera sig på bedjandet med kvinnor inom synhåll. Hit kommer man inte hur som helst utan ,man måste gå genom en säkerhetskontroll. Vi var där en fredag och i närheten fanns en mängd "polisbilar". Bilden är dock tagen en annan dag. På fredagen var där så rörigt. Från fredag kväll vid solnedgången till lördagkväll är det sabbat. Som rättrogen jude får man då inte utföra arbete. Att trycka på en hissknapp är arbete så en av vårt hotells hissar gick för egen maskin hela dagen och stannade på varje våning..... Konstigt nog fick vi mat under sabbaten. Hur nu det gick ihop! Många judiska familjen kom till restaurangen på vårt hotell och firade sabbat. Där var det inte tyst minsann. Man sjöng och klappade händer och hade riktigt roligt. Lugnt var det däremot på gatan utanför. Inte en bil i sikte under hela dagen. Bara någon turistbuss.


I Jerusalem är luften mycket torr så det passade bra med ett glas färskpressad granatäppeljuice. Fantastiskt gott.


Naturligtvis åkte vi söderut till Döda havet - och vi badade - eller vad man nu ska kalla det. Vi flöt i alla fall i det 33% salta vattnet. Jordens lägsta punkt, 400 m under havsytan! Jerusalem ligger högt, 800 m öh. Temperaturskillnaden var påtaglig. Här var det riktigt varmt och skönt. Grottan där man fann dödhavsrullarna besökte vi också.



Här har vi hamnat på en marknad med russin, härliga dalar, aprikoser, nötter....



Våren var på gång i Israel. Vi såg gott om mörkröd vallmo och här i Nasaret blommade mandelträd. Förutom Nasaret besökte vi Kana och Kapernaum i närheten av Genesarets sjö. En båttur på sjön blev det också.


Caesarea var en korsriddarstad och Arn var säkert där. Det känns som om vi behöver se om filmerna om Arns äventyr.

De sista två nätterna bodde vi i Tel Aviv så helt olik Jerusalem. Då tog vi den vackra strandpromenaden söderut till Jaffa. Massor av surfare passade på att försöka fånga vågorna och surfa in mot strand.



3 kommentarer:

  1. Som alltid svårt att kommentera, mer än att ni tycks ha haft en fantastisk resa. Ser fram emot att få se fler bilder.
    Gugge

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hade från början nästan600 bilder men med två kameror blir det en hel del dubbelt och endel sämre som ska "slängas"

      Radera
  2. Det var nästan som om jag förflyttades tillbaka till kristendomslektionerna i första klass då "fröken" Maj berättade om landet där Jesus levde. Vilka fina bilder - och ni har sett det "på riktigt", tack för en härlig reseskildring!

    SvaraRadera