söndag 29 augusti 2021

Skogens guld

 Om lingon är skogens guld eller kanske det är kantarellerna, vad vet jag men varje år ska det bli lingonsylt. I år blev de som oftast köpta på torget. Som lite bonus hittade vi också mina favoritpäron där, Clara Fries. De absolut godaste päronen. Stora och fina är de också.



Plommonen börjar glesna lite på trädet. Tyvärr har bortåt 200 liter blivit nergrävda eller hamnat som fallfrukt på tippen. Trots att de är små och "dåliga" i år finns nu en del i frysen, några blivit marmelad, kräm har vi också gjort och så torkar vi plommon. De är riktigt goda i torkat tillstånd. Bra att blanda i frukostflingorna.


Tredje bamsestora gropen i lådan där vi odlat potatis tidigare. Fjärilar och getingar gillar "skröfseplommonen".

Äpplena fortsätter att dråsa ner. Dålig kvalitet på dem också men de har blivit till äppelkräm och äppeldricka. Sara har dessutom beställt torkade äppelskivor. Och visst ska det kunna bli till lite äppelmos också. 


Det är inte bara lingonen som lyser röda i naturen i år. Rönnarna är fulla av röda klasar.


Kvällarna blir tidigare mörka och vädret i veckan har varit ostadigt. Sommarvärmen har försvunnit. Dags att sätta fart på vävstolen igen. Sara har beställt möbeltyg till en dyna för deras träsoffa. Det ska bli så roligt att väva den. Soffan står i "salen" och får därför lite mildare färger för att passa ihop med det övriga. 


Så, välkommen hösten - utan alltför mycket regn och rusk.

1 kommentar:

  1. I morgon är det första september! Låt oss hoppas att hösten dröjer och att vi istället får en härlig sensommar!

    SvaraRadera