torsdag 20 juli 2023

Klart.se SMHI Yr DMI

 Aldrig har det väl blåst så in i vassen som under vår senaste ölandstur. Men hos Rydéns är det verkligen ombonat i trädgården. Buskar och träd gör att man alltid kan sitta ute på något ställe. 




Vi välkomnades av Nexus och Peps. Lars är inte sen att leka lite med dem.

Trafiken på västra sidan var minst sagt hård och det blev ganska sent innan vi var framme.

Som vanligt lägger Johan och Lars ut nät. Nej, det blåste inte så farligt då. Middagen blev sen och vi åt den inomhus.


Innerfilé av vildsvin och gulbetor smakade gott. Likaså jordgubbarna till dessert. 

Sen ägnade vi ganska mycket tid alla fyra att kolla väderappar. Fyra olika blev det visst. Vinden hade ökat och hur skulle det bli i morgon bitti? Herrarna gav sig ut strax efter åtta men kom tillbaka efter en stund. Nej det verkade för vanskligt att ge sig ut i den lilla båten. Några timmar senare gjordes nytt försök men med samma nedslående resultat. 

Det fick bli utflykt i stället. Första stoppet blev på Solliden. Varje sommar är där utställningar som är trevliga att se och uppleva. Fyra växthus, helt olika, skapade av trädgårdsmänniskor finns att beskåda för sista gången. I år var det bl a Sara Bäckmo och Bosse Rappne.

 

I en del av parken finns en glasutställning med konstnärer från Orrefors Kosta Boda. 




Fem olika utställare fanns med. De här fastnade jag mest för. 

Så lämnade vi Borgholm och åkte söderut.


Fortfarande en hel del trafik så det passade bra att köra över till östra sidan som är betydligt lugnare. Efter en del sightseeing hamnade vi på Kårehamns Fisk & Havskök. Där var var vi inte ensamma! Detta är ett mycket populärt ställe. Och det ställde till en del när det inte var så inbjudande att sitta utomhus i blåsten.

Vi fick riktigt god mat efter lite köande. Jag valde en härlig räkmacka. Den var fullständigt överöst med färska räkor. Vi var lite sena och så var det många gäster vilket medförde att menyn hade blivit något begränsad. Men alla var vi nöjda.


Så kom ett par och satte sig vid bordet intill oss. Visst var det något bekant över dem.... En gammal elev eller? Men så kom tjejen runt och gav mig en stor kram. Ulrika Falsterbo och Jörg var det. Mycket goda vänner till Susanne. Det var inte så länge sedan vi träffat dem . Förra våren på Susannes femtioårskalas. Så roligt att träffa dem igen!

Så var det fisket. Det blev en tur ner till sundet och kolla läget. Men nej, fortfarande för blåsigt.

Efter lite ost och vin fattades beslut om tidig uppstigning dagen därpå. Väderapparna hade förstås fått sig en ordentlig genomgång. Kanske skulle det fungera. Men nej, inte denna gången heller. Vita morgongäss på sundet. 

För första gången på kanske 25 år blev inte näten uppdragna. Väl hemma fick vi besked om att fångsten blivit 9! fiskar och väldigt mycket skräp i näten. Vårt värdpar hade slutligen lyckats bärga näten.


1 kommentar:

  1. Det blåste alldeles förfärligt på västra sidan så jag förstår att näten förblev i sundet, vårt bad vid klipporna blåste också inne. Lite snopet att ni var på ön utan att vi träffades måste jag nog tillstå men det tar vi igen en annan gång hoppas jag.

    SvaraRadera