lördag 2 september 2023

Kulturresa till Danmark

 Ölands-Alice har varit på besök. Sedan tidigare har vi pratat om att återuppleva Karen Blixen Museum i Rungstedt. Vi körde naturligtvis den vackra Strandvejen. Museet har utvidgats ordentligt sedan vi var där för drygt 25 år sedan. Lite nytt fick vi också lära oss om henne. Jag minns inte att hon var en duktig konstnär och att hon skrivit flera böcker, på engelska som sedan översatts till danska! Dessutom älskade hon blommor och det fick vi se prov på både ute i trädgården och på många ställen inomhus.




Det var ett intressant besök. 

Vi körde vidare söderut mot Ordrupgaardens konstmuseum. Också där hade det skett en stor förändring. Ett jättestort tillbygge. Jag minns när vi var där senast. Då hade vi Astrid, idag 18 år, i vagn och det var sååå trångt att ta sig fram. Nu var här väldigt mycket folk, nästan omöjligt att parkera, men... Vem var det då som drog så stor publik? Jo, en dansk konstnär vid namn Jesper Christiansen. Man fick följa hela hans livsverk i mer än 100 konstverk. Det är en konstnär som fortfarande är livs levande. 


Endast några få steg från konstmuseet fann vi också Finn Juhls hem. Många av hans egendesignade möbler kunde vi ta del av där. Det blev faktiskt som en bonus på vår planerade resa. 


Kanske är den här stolen en av hans mest kända.

Vad vore väl en danmarksresa utan en "is"? 





1 kommentar: