onsdag 2 oktober 2013

Krakow och Budapest

 
 
Ytterligare en "vinresa" har vi nu gjort. Eftersom vårt första besök blev i Krakow, och vem har hört talas om polska viner, så blev besöket mer baserat på upplevelser och kultur. Ett besök på en vingård gjordes men vinerna där kändes inte riktigt ..... Jag får ta till ett av Elliots uttryck när han inte gillar något. "Det var inte i min smak." Surt och rälit helt enkelt. Men Krakow är en mycket vacker och trevlig stad.
 
Stora torget är en fin plats med flera kyrkor i närheten. Mest omtalad är väl Mariakyrkan med sina två olika torn. Varje hel timme spelar en trumpetare från det ena tornet, en från början varningssignal ut över staden.
 
Många studenter finns i staden och de sätter naturligtvis sin prägel på livet där. En kväll när vi gick hem från en restaurang hördes en fantastisk stämma. Det var en kvinna som sjöng Panis Angelicus på ett sätt så att jag fick pytteskinn. Det blev en fantastisk akustik mellan kyrkorna. Antagligen var kvinnan musikstuderande och ville dryga ut kassan på detta vis.
 
Är man i Krakow åker man troligen också till Auschwitz och Birkenau. En del av oss valde att göra detta besök.

 
 
Jag är glad att jag följde med dit men vill inte åka dit igen. Det var naturligtvis en skakande upplevelse och så oändligt svårt att förstå hur detta kunde få ske.
 
 
Ett annat utflyktsmål nära Krakow är saltgruvan i Wieliczka. Långt under jorden, 378 trappsteg ner och 64 m kom man till den först nivån. Där vandrar man i ca 2 km gångar och besöker många kammare och kapell som karvats ut av gruvarbetare.
 

 
 
Allting i kapellet är förstås gjort av salt, även ljuskronan.
 
 
Efter ett par dagar i Krakow åkte vi vidare till Budapest. Här blev det guidade turer till fots, med buss och på kvällen också på Donau med båt.
 

 
 
Donau och de vackra broarna sätter förstås sin prägel på staden. Många vackra byggnader förgyller förstås de centrala delarna. En del högt placerade så det blev bra utsiktspunkter.
 
 
De ungerska vinerna var i motsats till de polska mycket goda. Vi besökte flera vingårdar, bl a i närheten av Balatonsjön där det för övrigt är mycket vackert. En annan trevlig vingård ligger i utkanten av Eger, en gammal söt stad. Där smakade vi också på "skortensbakelser", ett typiskt ungerskt bakverk. 
 

 
 
Vi lärde oss att ungrarna är glada i goda kakor och bakelser.
 

 
 
De ungerska vinerna ska passa till höstgrytor så nu är det bara att prova på om vinerna är lika goda här hemma.
 





2 kommentarer:

  1. Oj, det blir många grytmiddagar för er - för det var väl era vinflaskor? Resor i vinets och matens tecken och så kultur ovanpå det, vilken bra start på hösten ni fått. Vi ser fram emot vår höstutflykt nästa vecka...
    Kram

    SvaraRadera
  2. Visst blir det många grytmiddagar men dessa vinflaskorna är de vi provade på "favvo"stället. Välkomna hit och prova av de vi köpt!

    SvaraRadera