måndag 26 september 2016

Årets vinresa

I år gick resan med Vincirkeln till Pfaltz. Jag måste tillstå att jag hade lite dålig koll på var Pfaltz ligger men nu vet jag. Där finns en Weinstrasse på ca åtta mil som är trevlig att följa. Liksom på den franska sidan ligger det små söta byar längs vägen - och det odlas vin, massor av vin. I år gick vår resa lite tidigare i september så man hade knappt mer än börjat skörda.


Vindruvorna hänger som juver på rankorna och bara väntar på att skördas. Ofta skördas för hand men på flera håll använder man maskiner. Har man gott om tid och väderleken är tjänlig kan man ta tid på sig att plocka för hand men skulle ett lågtryck dra in tar man till maskinerna.


Druvor finns i flera färger men man producerar mest vita viner.

 


Här bad vinmakaren oss smaka på muscatdruvan för att sedan känna samma smak i vinet. Det gick sådär, kan jag säga. Vindruvorna var söta och goda och gott var vinet också. Mest provade vi Riesling som är områdets flaggskepp och de allra flesta vinerna var torra.


Grauer burgunder är vi mer intresserade av. Den är inte så full av den syra som gärna sätter sina spår i en känslig mage.


Det hände t o m  att jag var tvungen att spotta!!

De här resorna heter Vin och kultur resor ( precis som om vin inte skulle vara kultur )
En dag ägnade vi åt Heidelberg som ligger ganska nära Neuburg, där vi bodde.
Vi har varit där tidigare men inte varit uppe i slottet som ligger högt över staden.


Därifrån hade man också en fantastisk utsikt även om vi just den dagen hade lite disigt väder.

 
Här är Den gamla bron över floden Neckar där man också kan ta del av trafiken på floden i form av pråmar. Heidelberg lär vara en av de vackraste städerna i Tyskland

Det som också var så härligt var all övrig grönska förutom vinrankorna. Här har vi ätit lunch i Deidesheim.






1 kommentar:

  1. Och vilken härlig vecka ni haft!
    Välkomna till ostkanten och Ölands skördefest den här veckan.

    SvaraRadera