måndag 3 oktober 2016

Skördefest

Plötsligt har vi betydligt kallare dagar och vi ser när vi åker österut att många träd skiftar färg. De vackra höstfärgerna har främst lönnarna.


Många har betydligt rödare färger men denna lönn får representera HÖSTEN.
Jag är inte säker på att hösten riktigt har anlänt till oss ännu men nätterna framöver ska enligt meteorologerna ha riktigt låga temperaturer.

Men det passar bra. Skördefest på Öland är ju ändå en höstföreteelse. Redan i somras bestämde vi med Alice att vi skulle komma just den här helgen. Kom på torsdag eftermiddag för sen blir det så mycket folk. Alice har varit med förut!! Vid  10-tiden på fredag förmiddag var vi i Eriksöre där det är marknad i hela byn. Massor av pumpor finns förstås, målade och naturella. Skördefestens signum .


Det fanns mycket att köpa, mat, i form av potatis, morötter och annat som verkligen har skördats.


Här har tomtar smugit sig in tillsammans med fina fårskinn och honung. Vi hittade bönchips, riktigt goda och nyttiga enligt producenten. Jättegod skörde- och calvados? ost. Vi köpte också den goda öländska rapsoljan. Efter en timma på denna marknad var det så mycket folk att det var svårt att ta sig fram. Vi for vidare.

Bruna bönor och ärter förknippas också med Öland. De hittade vi på annat ställe.


Lök odlas också mycket på Öland och man gör en löktavla varje år.


 På andra sidan vägen finns majslabyrinten. Kanske är den mest till för att roa barn men vi tyckte att den verkade spännande.


På väg i de vindlande gångarna stötte man på insekter.


Här har myrorna fått en stocka att ta sig fram på.

Vi var jättenöjda med vår dag och lämnade loppisar och marknader för dagen. Alice bjöd på god middag med rådjursfilé och vi kunde i lugn och ro sitta och planera följande dag. Borgholm skulle besökas och Alice föreslog att vi skulle vara där vid öppningsdags. Klokt beslut! På torget hade man dukat upp mycket av det som Öland har att erbjuda. Kanske lite mer genuint än det vi tidigare sett.

Så blev det dags för dagens "klo". Nej inte krabbklo. Den åt vi upp redan på torsdagskvällen. Det var dags att köa för kroppkakor. De skulle ätas i hembygdsgården.


Alices grannfru stod för serveringen. I köket fanns resten av staben. Minst fem personer. Både män och kvinnor.


Tre kroppkakor var en normalportion men jag kände att det var dags för lite bantning just då!!

Alice är medlem i en kulturgrupp som håller till i Gärdslösa prästgård. Där fanns bl a en omfattande utställning av gamla leksaker. En hel del saker var lätta att känna igen från den egna barndomen.


Ölands skördemarknad firade 20-års jubileum i år. Kanske var där fler besökare än tidigare. På prästgården där man serverade lätt mat och kaffe och också hade försäljning av potatis, lök, jordärtskockor och fina ljuskronor hade man redan på lördagkvällen slagit rekord.

Efter två fantastiskt fina dagar, både upplevelsemässigt och vädermässigt vaknade vi till lite lätt fukt i luften på söndagsmorgonen. Jag öppnade fönstret och möttes av ett trumpetande som bara kan liknas vid det vi hört vid Hornborgarsjön. Det var tranorna som var på väg söderut. De mellanlandade på grannens majsåker för att äta frukost. Det gjorde vi också, åt frukost, innan vi styrde kosan västerut. men vi beslöt oss för att ta en titt på åkern. Tranorna hade väl längre resväg än vi och hade redan börjat ge sig iväg. Dessutom är de tydligen lättskrämda så de enda tranor som var kvar var de tre längst bort på fotot.


Framför stenmuren med dragning åt vänster...... För oss är Öland stark förknippat med fåglar. Därför var det extra roligt att vi på vår eftermiddagspromenad på lördagen fick syn på en havsörn alldeles ovanför oss.

Nu är det säkert riktigt lugnt på Öland och ska så förbli tills fåglarna och förhoppningsvis vi också återkommer till vår favoritö.










1 kommentar:

  1. Det var så roligt att dela årets skördefest med er. Och joo, lugnet har infunnit sig - idag kör inga bilar på bygatan och letar efter loppistält. Men i luften drar tranorna söderöver under livligt trumpetande, underbart båda delarna.

    SvaraRadera