söndag 18 oktober 2020

Ett yvig valnötsträd.

 Första gångerna vi var hos Alice på Öland hade hon en valnötsbuske som väl var ganska stor men utan valnötter. Så häromåret kom den första och året efter några till och nu, massor.

Busken har blivit ett ordentligt stort träd och ägarinnan har mer nötter än hon maktar med. Plocka allt vad ni vill, sa hon till oss och vi plockade så till slut hade vi en halv bärkasse full.


När de är mogna faller de till marken och då gäller det att vara före skatorna som också gillar nötterna.



När vi kom hem tvättade vi dem och torkade dem.


Vi välsignar vår frukt, svamp och nu även nöttork. Det tog inte många timmar så nu är det bara att knäcka.

Det var busväder den dagen vi körde till Öland. Klass 1 varning för starka vindar så vi funderade lite hur det skulle vara över bron. Om inte annat skulle vi kunnat stanna en stund i Kalmar. - Där finns ju en bra garnaffär, som Sara sa. Men nej, bron var öppen och inte ens någon hastighetsinskränkning. Men visst var kalmarsund oroligt.

Mycket prat, god mat och dryck blev det på Målarhorvan, som Alices hus heter. Men några utflykter fick det också bli. Det blåste verkligen kraftigt och kallt när vi kom till Gettlinge gravfält, ett av de största på Öland. Skeppssättningen var verkligen imponerande. 


Men så märkligt; Vår och sommarblommor som omblommare.



Bland annat fältsippa och brudbröd. Ur led är tiden, eller.....

Det blev också en promenad i Slottsskogen. Där har vi aldrig gått förut. Och så fick vi se Slottsruinen i annat perspektiv.


Den morgonen vi körde hem sken solen och det glittrade av dagg i gräset. Vyerna var i det närmaste pastorala.


Det är alltid vackert på Öland.

1 kommentar: