onsdag 25 april 2012

Trädgårdera

Ja, nu är det gott att leva..... Trädgårdering hela dagarna. Detta fina ord har jag fått, stulit av Alice. Tycker att det är så härligt!

Äntligen har det börjat växa i perennrabatterna så att man ser vad som finns kvar efter vinterns härjningar. I måndags tog vi ner våra stora Sympatirosor som varit som en vägg på altanen. De blev alldeles för grova och blommade dåligt i fjol. Vi hade nog tänkt behålla dem och bara klippa ner ordentligt men där fanns inte mycket till liv.

Alternativ? Nej det fick bli samma sorts ros igen. Men med rosor är det ju inte så enkelt. Man måste byta jord innan de nya kan planteras..... och trampa till ordentligt runt roten. Tja, så är det bara att vänta på att de ska börja växa.

Vid vår infart har vi i tre rabatter haft fantastiska pipörter som har spritt sig väldeliga och varit såå tåliga. Tre gånger per säsong har de blommat och blommat om. Men i vår är de alldeles svarta och inget liv i rötterna.
Förra måndagen var vi på föredrag igen om trädgårdar och plantering. På tisdagen begav vi oss till Trädgårdscompaniet i Haverdal och fick goda råd och plantor med oss hem. Rosor blev det och min favorit, Schneewittchen. Spännande att se hur det ska bli. Förutom rosor blev det också plantor från den egna trädgården som vi delat.

I vårrabatten börjar blommorna så smått slå ut och igår, i det fina vädret, slog den första Våradonisen, Arontortps ros, ut. Den hoppas vi få se på Öland också.



 Vi har lite fåglar i vår trädgård också. Koltrastarnas starka vårsång tycker jag är outstanding men så har vi en liten sällskaplig rödhake som gärna vill vara med och se vad vi hittar på där ute. Häromdagen kom en ny pippi på besök och jag vet inte vad den heter. Kan jag få lite hjälp? Gugge eller Alice - såvida inte Arne läser detta! Den satt framför köksfönstret så jag har fotat den inifrån. Vad som inte riktigt framgår är att den är mycket spräcklig på bröstet.


Gunilla och jag försöker oss på en gemensam pratpromenad i veckan. Trots all trädgårdering fick vi till en ganska tidig promenad igår. Trädgårdsblommor i all ära men visst blir man glad av alla vilda blommor som förgyller det ännu torra gräset. Nu är ju vitsipporna kanske i sitt allra bästa flor.


Dagens utlovade regn har ännu inte kommit så nu ska jag gå ut och hjälpa Lars med att sätta upp "stallaget" dvs ställningen som luktärterna så småningom ska klättra på.

3 kommentarer:

  1. Vilket trevligt inlägg. Och så snyggt det kommer att bli med alla blommande rosor i er trädgård. Visst är trädgårdera ett fantastiskt ord - både i gärning och tanke.

    Den där fågeln liknar de björktrastar som ofta letar mask i vår hästhage. Men de brukar vara större än den ni hade besök av. Det där med fåglar är svårt, det är roligare att titta på dem än att benämna dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du har rätt!!! Björktrast är det inte. Den här är betydligt mindre.Kan det vara taltrast?

      Radera
  2. Nej, jag kan nog inte hjälpa dig!
    Gugge

    SvaraRadera