lördag 10 oktober 2015

Champagne och annat bubbel


Det är väl just så vi lärt oss att man inte ska göra. Dränka sina sorger, alltså. Men denna skylt mötte oss hos en av alla de vinmakare vi besökte under vår resa i Bourgogne, Frankrike. En resa som varade i tio dagar. Champagne, Chablis, Alsace......  och många små söta vinbyar där verkligen allt handlar om vin.

Huvudattraktionen var förstås Champagne. Senare delen av sommaren var varm också här så det allra mesta av skördearbetet var över sen ca två veckor men på något ställe lyckades vi hitta några fält där skörden fortfarande var igång.


På sådana här ställen skördar man givetvis druvorna för hand. Campagnetillverkningen är genomsyrat av ett strikt regelverk.

Men vi besökte en underbar vinbonde som verkade vara helt "sin egen". Han t o m  trampade sitt vin. Jo, det är faktiskt sant. - Jag tar bara av mig skor ock strumpor...., sa han. Hans vin var riktigt gott!!


Ja, vinfält så långt ögat nådde.

Att detta var guldsluttningar vi kommit till började anas för hösten med sina underbara färger var på väg.


Några eftersläntar bland druvorna fanns kvar och på många ställen kunde vi få smaka. Söta och goda.


Vinprovningarna var många och väldigt olika. Här har vi hamnat på ett flott ställe.


En absolut favorit blev istället vinbonden som placerade oss på innergården och hade familjen till hjälp.


Frun hade bl a bakat härliga petits choux som hon bjöd runt.


Att vin är kultur är väl allom bekant. Men den andra sortens kultur, den med kyrkor och annat mer eller mindre gammalt, fick vi också ta del av. Vi såg många vackra kyrkor och i katedralen i Reims fann vi ett fönster som speglade trakten.


Vackra tak var också något vi lade märke till.


En annan lite modernare "kulturyttring"? var spårvagnarna i Reims. Inte nog med att de hade olika färger beroende på vilken linje de körde. I fören kunde ett champagneglas anas!!


Om vi handlade något. Jo, en och annan flaska blev det men champagnen är inte billig ens i Champagne!!











1 kommentar:

  1. Vilka underbara bilder från en härlig resa. Jag tänkte på er då vi åkte söderut på ön och körde förbi ett fält med vinstockar - mängden här är liite mindre än det ni såg - och inte lär det bli någon bra skörd heller. Var sak på sin plats, eller?

    SvaraRadera