måndag 17 oktober 2016

Palma de Mallorca

För ganska många år sedan hade väl Mallorca lite dålig klang. Oförtjänt eller inte vet jag ej men på senare år har jag hört så många som besökt ön och talar så väl om Mallis. När så Lisbeth frågade om vi inte hade lust att följa med på en resa dit var det lätt att svar "javisst".

Med ett boende vid tåg och busstationen i utkanten av gamla stan, bodde vi fantastiskt bra. Att börja med en hop o hop off tur gav oss dessutom en liten blick över stan.


Katedralen nere vid strandpromenaden är verkligen mäktig.


Ingen tvekan om var man är.

Vår första dag var en söndag och det var inte bara turister ute på gatorna. Vi hörde musik och sång och drogs dit. Där bjöd sångerskan in publiken, Palmaborna, till dans. Kanske var det någon folkdans. Det var så roligt att se äldre och yngre, kvinnor och män lägga ifrån sig pick och pack och delta i dansen, en del med kastanjetter.


 På flera ställen märktes att Miró var en stor konstnär på ön. Den här skulpturen hittade vi i centrum.


Även Gaudi har varit i katedralen och gjort förbättringar interiört. Bl a har han  gjort baldakinen i koret som tydligen är omstridd.


Mycket glitter och prål och även sånt som vi klassade som julgransbelysning!!

Inte bara själen behöver sitt. En god förmiddagscava på en uteservering smakade utmärkt.


En dag åkte vi på utflykt till Sóller, Port de Sóller och Valldemossa. Resandet tog en stor del av  dagen och var också en upplevelse. Först i långsamt tempo med ett gammalt tåg, turistgrej men trevligt. Sen blev det också gammal spårvagn och slutligen lokalbuss över bergen med många  s k hårnålskurvor. Vägen var dessutom så smal att bilar på vissa ställen fick backa vid möte.


Fotostopp.


I Port de Sóller åt vi lunch och tittade på badande turister.

I Valldemossa blev vi kaffesugna och frågade efter något litet att äta till men det var sent på dagen och allt var slut. - Men så sken kyparen upp och talade om att det fanns chokladmuffins. På vår fråga om de var stora svarade han att de var små.


Som synes var inte muffinsen så små.... men både Kent och Lars har alltid en liten extramage när deras fruar "inte orkar".

Vi hade härliga dagar på Mallis och vädret var riktigt bra. Nog skulle man kunna åka dit igen.




1 kommentar:

  1. Instämmer, Mallorca har mycket att erbjuda så visst kan jag tänka mig att åka dit igen fast inte till några hårnålskurvor, tack.

    SvaraRadera