lördag 2 juni 2018

Försommartid på Öland

Att vi ska åka till Öland på våren - också, har nu blivit lika självklart som att julafton infaller 24 december. Alice och Job har minsann bokat in oss. Men i år inföll denna resa någon vecka senare än vanligt. Det berodde bl a på vår valenciaresa. Det blev ett annorlunda Öland som mötte oss. Mycket beroende på den varma och tidiga våren. De blommor vi är vana att se under våra vårbesök var till viss del överblommade men det fanns mycket annat.  

Första promenaden blev ner längs "Stagneliusstigen" ( Stagnelius var en av bygdens berömda män) och på en av ängarna var det alldeles gult, inte av gullvivor som vi är vana vid utan av mängder med smörblommor, lysande som solens gull.






Krutbrännare och ängsnycklar?, rätta mig om jag har fel Alice, är orkidéer som blommar så här års. Vi gjorde en utflykt till Möckle mosse och där var det lite sankmark. Perfekt för ängsull. Den lilla rara ölandssolvändan fick vi också se. 




Vad vore en utflykt utan "kaffekorg". Solens och vindarnas ö gjorde verkligen skäl för namnet.


Ett besök vi aldrig missar när vi är på ön är Kapellagården. Denna gången hade vi med en beställning med från Ebbe! Han har blivit beroende av deras örtsalt. Perenna plantor har de också och jag hittade till min stora glädje en vit pipört. Den gick bort hos oss under denna vintern.



I trädgården var det full aktivitet. -Jag har aldrig sett så mycket ogräs här, sa Alice. De var många som hjälptes åt och skottkärra efter skottkärra drogs iväg till komposten.

När vi var på Öland i januari hade vi vinprovning med Alice och Job. De blev så förtjusta i denna aktivitet och ville nu få med två av Alices syskon på detta. ( Det blir fler tillfällen Kerstin )



Som vanligt vid sådana här arrangemang har vi lite olika "tur" med att känna igen vinerna men Alice som numera är van klämde till med alla fyra rätt. Grattis! Om jag inte minns fel gick det bra på den förra provningen också. 

Vi har ett ställe där vi brukar titta på fåglar och dit körde vi en sen em när den värsta!! värmen lagt sig. -Aldrig har jag sett så lågt vatten, utbrast Alice som är där ganska ofta. Det innebar att där inte var så gott om fåglar men.....

Favoriten skärfläcka såg vi flera stycken men de vimsar så att det inte går att fota dem. Häger, rödbena och gravand såg vi också.




I övrigt grillade vi, drack rosévin, vilade under äppelträd, som var så skönt att vi så fort affärerna öppnade när vi kommit hem var och köpte två, pratade och pratade och pratade...…..

Som jag tidigare berättat har vi eget boende när vi är på besök hos Alice och Job. När man öppnar dörren i Lillstugan möts man av trädgårdens blomsterprakt. Den här rabatten är nog Lars favorit.


Denna gången var inte näktergalen så aktiv som när vi varit på besök lite tidigare men nu var det göken som gol både bittida och sent.

Tack kära Alice och Job för ett, som alltid härligt besök. Vi kommer snart tillbaka.


Och så är vi hemma till vardagen. Camilla hade vattnat åt oss men ack så torrt det är. Krusbärsbusken har vissnat och eftersom man inte kan vattna så mycket som man hade behövt blir det dåligt med det mesta...… Tur att man inte är lantbrukare och ska leva av det man sår. 


När vi kom hem från Valencia började vi måla och det är fortfarande alldeles utmärkt målarväder så det är bara att fortsätta.







1 kommentar:

  1. Tack själva för finfina dagar tillsammans med er! Dina fina bilder talat sitt tydliga språk - vår ölandsnatur är underbar men nu suktar både den och vi efter regn.
    Sist, men inte minst - Lillstugan är er så välkomna tillbaka!

    SvaraRadera