tisdag 22 maj 2018

Valencia

Vi har varit i Valencia några dagar, några helt underbara dagar. När jag tittar igenom våra foton är det väldigt svårt att välja ut de bilder som beskriver staden i sin helhet. 

Vi reste tillsammans med Lisbeth och Kent. Med dem har vi tidigare gjort spanska resor och i flera år talat om just Valencia som skulle vara en Barcelona i miniatyr. Inte blev vi besvikna inte. Valencia är en helt underbar stad. Inte förrän vi satt på planet hem hörde vi någon tala svenska. Alltså en stad som inte alls är så turistisk som Barcelona. Här hittar man ny och gammal arkitektur, en park, anlagd på en uttorkad flodbädd, ett stort hamnområde med marina och en bred och jättelåååång badstrand..... 

Från Plaza de la Reina, centrum i den gamla stadskärnan, utgick hop on hop off bussar som vi utnyttjade. Där fanns också tätt med restauranger och caféer. 



Ett och annat glas cava fick det förstås bli.



Paella på Valenciskt vis provade vi på en strandrestaurang. Den skiljer sig en del från den vi åt i Barcelona. Vi hade utsikt över en del av den enorma badstranden.


Här lite prov på äldre arkitektur.






I stället för en rondellhund.




Helt barockt!












 Här ny arkitektur som gjort Valencia känt: bl a operan och en klotformad biograf. 

Staden byggdes på båda sidor om den nu torrlagda Rio Turia. Detta grönområde upplevde vi som fantastiskt. Valencias gröna lunga med cykelbanor, banor för fotboll och tennis, här fanns caféer, lekplatser...… Över den tidigare floden fanns tolv broar. "Pelargoniebron" var verkligen imponerande.



På båda sidor om vägen på den ca 200 meter långa bron fanns detta överdåd av blommor.


Här sitter vi klara för hemresa men först en sista tur i parken.



Några damer som utövar yoga på morgonen.


En skolklass har utflykt.




Träd och buskar saknades inte. Många med vackra blommor, andra för att skänka skugga.

Nej nu får jag sluta..... två saluhallar såg vi, en med försäljning av allahanda ätbara varor och en med tio restauranger och några cafèer. Men jag vill ändå ha med en bild på Lars när vi äter pinchos till lunch.


1 kommentar: