onsdag 9 oktober 2019

Vinresa till Bourgogne och Beaujolais


Visst kan man väl ändra sig.... Det är fyra år sedan vi var med på en vinresa senast och sa oss då vara nöjda med denna typ av resor. Sex resor med vin som främsta målet kändes nog - men när vi nu fick erbjudandande om ytterligare en vinresa tackade vi ja och ännu roligare blev det när det stod klart att Alice, vår kära ölandsvän, också ville komma med.

Bussresande blev det en hel del av men på vägen söderut fick vi möjlighet att göra en provning i Ahrweiler.


Här görs delar av vinprovningen ute i det fria. Vi kom mitt i skördearbetet men vår vinbonde hade ändå tid att ta hand om oss och med hjälp av sin "padda" berätta om vinet och om vinframställning.


Nästa förmiddag var det åter dags att prova viner. Denna vingården har 70 medlemmar och är betydligt större och mindre familjär. Visst var det några viner som föll oss på läppen på båda ställena.




En annan typ av vinprovning var det hos Georges Duboeuf som har stor export till bl a Sverige. Någon av hans viner har vi druckit hemma och de viner som finns på Systemet här behöver vi ju inte köpa med oss hem.

Vi bodde i Macon, en liten stad som vi fick chans att utforska lite på egen hand. 





Detta trähus ser väl inte mycket ut från världen men är från 1600-talet och täckt med märkliga sniderier.







Man kan prova vin i källaren på slott. Här är vi på Chateau de Pierreux med anor från 1200-talet. 

Om man nu inte törstar efter äkta champagne så kan man mer än väl nöja sig med en cremant. 


Visst kände vi igen flaskor från Louis Bouillot. Alla som är det minsta intresserade av bubbel har säkert smakat någon av dessa.


Nu har vi hamnat i en källare igen på ett familjeföretag, Vignoble Klur utanför Colmar. Här har man satsat på att producera ekologiska viner.



Vita viner var skördade sedan tidigare men på vinstockarna kunde vi se några röda eller blå klasar.

Resan var mycket trevlig och vi tackar Leif som initierade resan  och tillsammans med Ingela på S o S resor gjorde resan så minnesvärd.

Eftersom en hel del av vinerna föll oss på läppen har vi med oss något hem.







3 kommentarer:

  1. Det var en fantastisk upplevelse denna vinresa. Tack!
    Kan man få kopiera ditt blogginlägg? Det säger allt, jättefint,!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så snällt sagt om min blogg. Som du ju vet har jag använt Lars foton. Men du hade ju så många fina foton själv. När jag pratade med Sara häromdagen framhöll hon hur kul det var att följa vår resa genom ditt Instagram.

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera