måndag 12 augusti 2013

Medelhavsträdgård


I år har vi nästan haft en medelhavsträdgård! Kanske mest beroende på den fantastiskt varma sommaren. Vi har letat upp skuggan när vi skulle äta i trädgården. Uterummet har varit på tok för varmt att sitta i. Fortfarande sitter vi gärna utomhus och äter lunch, som idag, mellan skurarna. Nu kan man också sammanfatta vad som blivit bra av sådd och annat och vad som blivit sämre. Löken blev nog allra sämst. Inte ens utsädet tillbaka! Tomaterna blir bra. De är ju i full gång nu.


Idag har jag ägnat dagen åt att plocka plommon, fryst in och gjort marmelad. Plommonälskande vänner har varit här och plockat och nu är det ju så att är det gott om plommon hos oss så är det också det hos andra med plommonträd. Men här finns plommon till fler om så önskas.




I uterummet mognar vindruvorna så sakteliga men en och annan kan man redan smaka på. Där verkar skörden också bli god. Kanske mer medelhavsstuk på dem än plommonen.


Förra året skulle vi ha ett nytt aprikosträd men det visade sig vara ett persikoträd och i år kommer det några frukter. På senvintern när trädet blommade fick jag leka bi och pollinera med en liten pensel och det här är resultatet.



Så är det de där som inte ger så mycket frukt men är trevliga ändå. Citronen har vi skördat ett par frukter på i år. Oliven är mest fin med sina gröna blad. Fikonet har små, små frukter och av dem lär det väl inte bli så mycket.



Blommorna har också gett oss mycket glädje i sommar. Pelargoner är väl en typisk blomma som man ser i krukor vid Medelhavet?



Sista bilden får bli på en nerium som blommar så fint nu.



4 kommentarer:

  1. Vi skördar och äter "halmstadtomater" varje dag, tack än en gång för fina plantor som ger rikligt med goda söta gula eller röda tomater. Bodde vi närmare er så kom jag snabbt som ett skott för att plocka plommon - här är det dåligt med dem. Visst har det varit en härlig sommar och än är den inte slut även om det både är tidigare och mörkare kvällar. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du vill kan jag lägga några i frysen tills vi ses?!

      Radera
  2. Det är likadant med löken i vår trädgård och gladiolusen vill inte heller vara med. Inte en enda blomma har slagit ut. Men tomaterna trivs.
    Gugge

    SvaraRadera
  3. Bra, man vet ju vilken barnkammare de kommit från. Våra har ju fått så bra gödning hela säsongen!

    SvaraRadera