söndag 25 augusti 2013

Sensommarpromenad

 


Det finns många platser som är vackra och som man återkommer till. Ett sådant ställe är Stensjö. Idag har det varit riktigt varmt sensommarväder, 23 grader. Vi tog bilen och vårt em-kaffe och körde till Stensjö. Funderar fortfarande på vad som var vackrast.... - havet, klipphällarna, de ca tjugo hästarna som gick och betade på strandängarna eller var det alla blommor som fortfarande är så fina. Triften som normalt blommar i maj lyser åter rosa vid grusvägen, ljungen är så underbart ja, ljungfärgad, blåklockorna blommar fortfarnade... För att inte glömma alla gula blommor som lyser bland stenarna, kärringtand, fibblor, blodrot?.....


 
 
Eftersom det var så varmt var det förstås några som badade. Annars såg man en och annan som kom med en hink. Troligtvis skulle den fyllas eller åtminstone delvis fyllas av björnbär. Så goda och söta de är. Vi har björnbär i trädgården som är tre  gånger så stora men långt ifrån så goda som de vilda.
 
 

 
 
Några riktiga hösttecken fann vi också. Ett som vi egentligen inte alls gillar även om de är så vackra. Rönnbären. Men, de är så otroligt många i år. Men nog är det så att bondepraktikan inte stämmer in i vår moderna tid.
 

 
 
Tänker på dig Gunilla som också tycker att rönnbär är så vackra.
 

 
 



För några år sedan när jag skulle arbeta lite mindre tog jag mig tid att plocka nypon för att torka. Men det var en kort verksamhet. I vartenda bär fanns en liten larv. Alltså blev det ingen nyponsoppa. Men visst är de fina de också.




Att detta är slånbär syns kanske inte så tydligt och de är inte så blå ännu. Mina föräldrar gjorde likör på slånbär. Kanske inspirerade av gammelfaster Berta som ansåg att det var "sunt" att dricka denna likör.

Ja, Lundbergs och Blomkvists här har vi ett fint utflyktsmål när ni kommer och hälsar på.

Slutligen: Är det måntro harkrankens år i år? Vi har mängder. Räknade de som satt på ena gavel och fick dem till 23. Och på flera ställen satt de två och två!!




Men - vi har inga getingar i år. Annars brukar de finnas i mängder på nedfallna plommon. Gunvor, åter du som är lite naturnära - var är alla getingar? Inte för jag vill ha dem men jag antar att de behövs på något sätt ändå.

2 kommentarer:

  1. Vare sig vi vill det eller inte - hösten är på g och när den smyger sig på så vackert som du presenterar den så ok då - välkommen, fast ta det lite lugnt, ingen brådska kära höst!

    SvaraRadera
  2. Härliga foton! Jodå, det finns getingar ute i skog och mark men inte alls så många i trädgårdarna än. Vi har ett jättelikt getingbo i en bod i skogen och även ute i granplanteringar surrar de omkring.
    Gunvor

    SvaraRadera