tisdag 11 augusti 2015

Matnyttigt

Mitt i den sena värmeböljan har vi fått en regndag. Säkert välbehövligt och det finns gott om inomhussysslor.

Det växer på bra i trädgården och mycket är matnyttigt. Just nu är bönorna, gröna och vax- jättefina. De, lite lättkokta, tillsammans med tomater i bitar, lite örtsalt och ev en vinägrett är gott till det mesta.

Förra året satte vi ett par kronärtskockor. Inspirerade av Alice eller var det kanske Job. De överlevde vintern och har satt ett par fina knoppar.


De är ganska små så de skockor vi ätit har vi fått köpa.

På bär och fruktsidan börjar nu hösthallonen mogna. Lite störande bara med den där förstavelsen.

Smultronen som Sara sådde för ett par år sedan har burit rikligt hela sommaren.


Värre är det med plommonen. Ett och annat på en sida av trädet.


Som tur är? tillhör jag hamstersläktet och har kvar ett par påsar plommon från ifjol så det kunde bli till en plommonkaka.

Persikoträdet har vi ganska tidigt släppt ut i det fria och där mognar frukterna fint.


Så till nyförvärvet. Jodå, visst levererar det. ( det nya modeordet som förekommer i många sammanhang ) Mulle talar jag om. Men frukterna är skrattretande små, bara ett fåtal men söta och goda. Jag ska nog så småningom hitta på något att göra med dem. När de blir fler.


Det är de små röda prickarna som ska bli svarta. Ett moget ska faktiskt finnas med. Någonstans.

Igår skulle Lars göra det allra sista målningsarbetet för säsongen. För att komma åt fick han klippa ner en stor del av den vidlyftiga klematisen. Och där hittade vi det som vi sen några veckor tillbaka misstänkt: Ett koltrastbo. Vi har sett föräldrarna flitigt flyga in i "hiet" av blad och grenar. Men nu är familjen utflyttad.






1 kommentar:

  1. Vi är lyckligt lottade som har en trädgård som levererar pinfärska råvaror som smakar helt annorlunda än de i plast från affären. Våra kronärtskockor är av en annan sort än era - och dessutom mindre så det får bli "köpe" här också.

    SvaraRadera