tisdag 18 augusti 2015

Skörd på Skörby

Vi har åter varit uppe hos Sara med familj en sväng. Denna gången var det för att passa barnen. Fritids var stängt ett par dagar före skolstart och för att föräldrarna inte skulle behöva ta ut semesterdagar.....

Härligt sommarväder hamnade vi i. Liksom i vår del av landet är allt som växer ett par veckor senare än normalt i Uppland.



Redan första dagen som vi var där fick Vidar något vilt i ögonen. Öronen också på helspänn. - Hör du inte mormor, de har kört igång tröskan! Nej, det hörde jag verkligen inte. Hörde inte skillnad på traktorljud, lastarljud och så skördetröskans brummande. Men det gjorde Vidar. Långa benet före och vi kunde konstatera att nu provtröskade man. Inte visste jag att man gjorde det. Men dagens skördetröskor är "datastyrda". Datorn tyckte att det var för mycket fukt i säden, 24% och man behövde komma ner till ca 20% för att skörda, sa Magnus, Saras svåger som numera tar besluten. "Farfar" får bara order, enligt honom själv. Man fick alltså vänta någon dag. Men solen sken och det blåste dessutom så förhoppningarna var stora.

Under tiden fick vi hitta på annat. Mälaren ligger helt nära gården så ett dopp skulle vara skönt, tyckte Signe. På bryggan fanns fler än vi men det var bara Signe som badade. Hon vet inte vad badkruka är.


Vi andra nöjde oss med att fika.


Signe är väldigt glad i djur så barnen har fått två kaniner. Dessa ska skötas, matas förstås men så måste man också städa efter dem. Det är Signes jobb. ( för att få ut veckopengen.) Hon var jätteduktig och uthållig. Rent och fint blev det minsann.


De söta kaninerna satt i sin bur och såg på.


Medan Signe städade klippte pappa Oskar gräset. .....och mamma Sara fick en liten stund i hängmattan.


I sommar har det varit såå gott om sommarkantareller i Helgesta skog som ligger mellan åkrarna. Vi förstod att vi var lite sent ute men traskade i alla fall iväg med en korg.


Några riktigt stora hittade vi men det var i stort sett slut med härligheten för denna säsongen. Sara öppnade sin frys för oss och vi fick med oss några paket hem.

Idag börjar barnen skolan och jag fick två fina bilder på mms på två sötnosar som förväntansfulla poserade på skoltrappan.





1 kommentar:

  1. Barnbarnen är ovärderliga - liksom känslan av att inte börja skolan nu i veckan. Det där med evigt sommarlov är inte så dumt...

    SvaraRadera