tisdag 4 juli 2017

Ack Värmeland du sköna

Som någon sa: meteorolog kan man kanske bli nu på sin ålders höst för att gissa väder kan kanske vara lite roligt....

Vår värmlandsresa har varit planerad sen månader tillbaka och vi har gått kurs och lärt oss om allt som finns att veta om detta landskap, litteratur, konst, textil, industrihistoria, ja t o m  berggrund. Vår ledare har varit Erik Jansson, ganska nyinflyttad halmastadbo men med alla rötter i Värmland. Att höra honom läsa sin Fröding är en fröjd för örat.


Erik tillsammans med statyn av Fröding i centrum av Karlstad.


Här finns också statyn av Sola, den glada servitrisen som blivit så omtalad.

Vad vore ett karlstadbesök utan Lars Lerins Sandgrund? Det var nog ett besök som alla sett fram emot. Först en liten "föreläsning" och så fick vi gå runt och titta på egen hand och det var verkligen en upplevelse.  Och visst fick man fotografera!! Ganska ovanligt på ett konstmuseum. Junior sågs också spankulera i salarna där. Det är inte lätt att välja bild men den här är en av mina favoriter.


Från Karlstad blev det en resa längs Fryken ända upp till Torsby där vi bodde under tre nätter. Vi bodde på Sahlströmsgården strax utanför Torsby, ett alldeles underbart ställe som under åren hyst många konstnärer. Rummen var vackra med fönster mot en härlig utsikt ner mot sjön.


Pastoralt är ordet. Tilläggas bör också att maten var fantastiskt god.


Här på gården hittade jag denna vävstol.



Nästa dag bar det söderut igen och vi besökte Rackstadmuseet, också det ett konstmuseum.


Jo visst hänger det istappar på taket i sommarvärmen. En fint museum verkligen värt ett besök.

Klässbols linneväveri hade jag förstås sett fram emot. Lars och jag var där för ganska många år sedan men ett nytt besök skulle bli roligt. Det är inte bara ett ställe för kvinnor med intresse för tyg och trådar. Många män tog del av tekniken i vävmaskinerna.

 
 
 
Två utvalda kyrkor besökte vi. Bl a denna i Brunskog som är ganska nyrenoverad och mycket vacker.
 


Så blev det Selmadagen. Mårbacka med guidad tur och som avslutning Selmas inspelade röst när hon via radio tackar för uppvaktningen på 80-årsdagen. Mäktigt.




Dagens stora upplevelse var dock teaterföreställningen av Charlotte Löwensköld. Det var en lång föreställning där vi fick följa Charlottes och Carl-Arturs kärlekssaga i både glädje och sorg. Tiden gick fort och det var en talteater med musik och dans till. Fantastisk!!

 

Dagarna i Värmland var fullmatade och även under hemresedagen fick vi ta del av det som kom att bli "industridag". Kan tyckas tråkigt men riktigt intressant och framförallt rolig var den teaterguidning vi fick av Alfred Nobel,.


Mycket nöjda med vår resa åkte vi de sista milen hem som trevlige Roger från S&S resor körde lika lugnt och fint som alltid.

Det där med vädret ja. Enligt prognosen skulle det inte bli något vidare väder men vi tröstade oss med att det mest skulle vara inomhusaktiviteter. Så fel vi fick. Solsken och 20 -25 grader. Kalasväder alltså.

Redan efter frukost vinkade vi av Alice och Job, som varit med på vår resa. De skulle hem till sitt Öland. När vi tittat över trädgården och kört tvättmaskinen tog vi cyklarna för att se paraden av de stora segelskutorna som under helgen deltagit i T S R. Många segel sattes inte eftersom det blåste friskt och västlig vind men vi njöt av att få se de ca 55 båtarna som lämnade Halmstad för starten utanför Trelleborg.







1 kommentar:

  1. Tack för att ni inbjöd oss att vara med på denna fantastiska resa - Värmland var verkligen skönt och visade sig från sin allra bästa sida.
    En försynt fråga bara - var är fotot på alla lupiner som växte överallt längs med vägen? Du har beskrivit resan så bra så jag tror att jag hänvisar mina bloggläsare till den och går ut och tar rätt på den övervuxna trädgården. Vi lär ha fått över 60 mm regn medan vi var borta.

    SvaraRadera