söndag 16 juli 2017

Underbara Öland

Vissa saker är sig alltid lika på Öland. Fisket t. ex. Både Lars och Johan ser det som en härlig nödvändighet när vi kommer. Nu är tyvärr hamnen i Djupvik raserad efter höstens stormar och ägaren funderar väl på vad som ska göras med den i framtiden. Under tiden har Johan sin båt i Sandvik, någon mil norrut. Trots lite mycket blåst och problem med slang till bensinmotorn kom våra män hem med knappt femtio plattfiskar.


Näten behöver redas ut.


Efter rensning och förpackning.........

Inga-Lena och jag tog under tiden en tur till Borgholms slottsruin. Att åka in till staden Borgholm var väl som att ge sig in i ett getingbo dessa dagar när vår 40-åring hyllades. Massor med folk förstås.




Vi passade också på att ta en lunchfika i kaffestugan vid Solliden.


Ett ställe som jag inte tidigare besökt.

Källa gamla kyrka, hamn och Högenäs orde har vi inte heller besökt tidigare trots att det nog var tjugonde året som vi besökte våra vänner i deras sommarhus.


I fyrbåken eldade man förstås för att varna sjöfarare. I det grunda vattnet nedanför fanns lite fåglar. Vi hittade bl a den kära skärfläckan.


Den gamla kyrkan har också varit en försvarsanläggning och har sin första grund från 1000-talet. Den är en populär dop och vigselkyrka. Mycket speciell inuti. När vi var där skulle det bli mässa så jag ville inte fota. Men vi hittade S:t Olofs källa. En annan S:t Olofs källa hittade vi i S:t Olof på Österlen!


Efter att ha ätit en god middag på piggvar lämnade vi Djupvik och körde söderut. Tänk så bra vi har det. Ännu mer Öland

 

Vi for till Gärdslösa där vi får bo i Lillstugan hos Alice och Job. Så lugnt och fridfullt. Mycket prat blev det som vanligt och så kaffe i trädgården där småfåglarna i stort sett tystnat men man kan höra hönsens försynta skrockande.
 
 

Alice hade ett nytt utflyktsmål till oss. Det blev Skedemosses museum. Nytt och mycket fint där man på 50-talet? hittade guldringar. Vi var på historisk mark.

Dagen efter gjorde Lars och jag en egen utflykt. Vi besökte Möckelmossen där vi inte heller varit förut. Där växte ölandstok, ölandssolvända, sandlilja.....


Capellagården besöker vi ofta. Vi var där i våras när eleverna planterade sina trädgårdar med olika tema. Minsann om där inte satt en tjej och letade kållarver, trodde vi, men det var kålflugor. Kålträdgården hade blivit riktigt fin.


Riktig sommarkänsla gav också de fina rabatten med ringblommor.


Hemma var det mera kaoslikt!! Vi hade fått besök av en firma som ska gör vid våra takpannor och nu hade de börjat tvätta bort mossan. Gegg fanns runt hela huset och blommorna hade fått sig en smutsig dusch. De vita rosorna på framsidan hade de lagt över. I morgon kommer de och tvättar färdigt. De måste ju ha eget vatten med sig och de fick köra till Fyllinge för att fylla på av sitt sjövatten med jämna mellanrum.

Idag regnar det och trädgården får sig en renhetsdusch så länge det varar.

 
 












1 kommentar: