onsdag 9 augusti 2017

Shoppingutflykt

Häromdagen var det dags för utflykt igen. Målet var stearinfabriken i Munka-Ljungby. Vårt stöpstearin har blivit otroligt dyrt de senaste åren. Smålänningen i mig gick in på företagets hemsida och hittade ett betydligt bättre kilopris än det i färgaffären. Jo, jag vet att en del av förtjänsten försvinner i bensinpengar men man får ta det som en utflykt.

Vi körde av E6:an redan i Hjärnarp och passerade bl a din gamla skola Alice. Tanken var att den lilla vägen skulle föra oss till Munka-Ljungby - men plötsligt blev det helstopp. En bro en bit längre fram var under reparation. Vi blev omdirigerade och hamnade så småningom rätt. Joel Svenssons fabrik har en fantastiskt stor utställningslokal och vänder sig både till ljusstöpare och biodlare. Det där låga priset på ljusmassa gällde om man köpte 50!! kg. Nu håller vi tummarna att våra ljusstöparvänner inte hoppar av vår tradition.

Det var fint väder i måndags så vi tänkte oss en runda på Bjärehalvön. Där har vi många favoritställen. På grund av en trafikolycka på E6:an var den avstängd och trafiken leddes genom Ängelholm och vidare på mindre vägar. Det var alltså långa köer. Snabbt ombestämde vi oss och erinrade oss att vi tidigare pratat om den omtalade kyrkan i Klippan. Jag hade också en liten tanke på klippans yllefabrik som Annika S. talat sig varm för.

Den medhavda kaffekorgen avnjöts i stadsparken, ett jättestort grönområde intill kyrkan. En skylt talade om att kyrkan var öppen, men var fanns ingången? Lite svår att hitta men det hade en förklaring.


Allt i kyrkan har sin symbolik. Murarna är gjorda av mörkt tegel så visst är det en mörk kyrka.

När man kommer in i kyrkorummet ser man "dopfunten", en mussla från Indiska oceanen.


Ljusstakarna som finns på många ställen runt kyrka är enkla och av keramik, säkert från Skåne. Höganäs?

Nästa gång får det nog bli en guidad tur i Sveriges märkligaste kyrka som en tidning skrev med anledning av 50-årsjubileet i fjol.

Mer shopping skulle det bli.


Här var vi och fick de plädar uppruggade som jag vävde för många år sedan. Nu fanns inte bara plädar till försäljning, kunde inte komma på någon i vår närhet som behöver en pläd, till billigt pris. Här hittade jag lite julklappar, talar inte om vad det är, och så garn.


På småvägar över Hallandsåsen tog vi oss hem.

I söndags tog vi en promenad på Söderkajen i Halmstad. Där fick vi njuta av fina träbåtar och minsann om där inte fanns en fin folkbåt.



Nu är det augusti och mörkret kommer lite tidigare på kvällarna. Augustimörker associerar jag till kräftor och fullmåne.

Igår steg en fantastisk fullmåne, i avtagande, upp och kräftorna ligger i frysen.



1 kommentar:

  1. Vilka fina ställen ni hamnade på denna utflyktsdag - Klippans speciella kyrka besökte jag för flera år sen med mina skolbarn och till och med de fann den intressant. Klart att ni blir av med er ljusmassa, inte missar väl någon den fina traditionen att stöpa ljus? Och tänk, den där fina månen lyser också här på ostkanten! Kram

    SvaraRadera