måndag 22 maj 2017

Öland i försommartid

Näktergalen, skärfläckan, gullvivor och orkidéer är försommaröland för mig. Och vi fick dem alla och mycket mer.

Det numera årliga försommarbesöket på Öland har ägt rum och som alltid blir vi så väl mottagna av Alice och Job. På onsdagen när vi kom var det lite småregnigt och vi körde till Borgholm för att "gå i affärer". Jo då det blev allt ett och annat. Bl a var vi på väg att passera en härlig tygaffär men där blev det halt och besök. Nya gardiner till köket och till sovrummet ska det bli. Medan vi, jag, shoppade loss hade solen kommit fram och det blev riktigt varmt.

På onsdagen hade vi en alldeles underbar dag då vi höll oss på sydvästra sidan. Skärfläcka, små ällingar och annat smått och gott hittade vi i Bejers hamn. Att fotografera fåglar är som regel alldeles för svårt för mig eftersom de sällan sitter stilla. Då är det lättare med blommor. Jag gör som Alice gjort på sin blogg. Massor av bilder får det bli.


Ett av Lars absoluta favoritställen där det finns massor av Vårdonis, Arontorps ros. Lite kul var det att kunna visa stället för en ölänning som aldrig varit där.....



Förutom all våradonis fanns där massor av gullvivor


.......nästan så att man tappar andan.


Mandelblom tillhör också favoriterna

Vår medhavda matsäck intog vi på ett fantastiskt vackert ställ där vi förutom blommor också kunde njuta av en vidunderlig utsikt.


Vem är det  som säger att gult är fult? En ny bekantskap var den lilla blå bergsskrabban. Sötare än namnet.


Alices och min vänskap är så gammal att vi kände våra respektive föräldrar. Alices mamma Elin kallade de stora smultronblommorna för jordknappar, ett lokalt namn som inte finns med i floran. Med en liten suck konstaterade Alice - Det blir inga smultron, de kommer att torka bort. Med torkan har man levt ett tag på Öland. Det som nu också är en verklighet för oss.

En "kusin" till backsippan är fältsippan som vi bara sett på Öland.


Ett ställe som vi gärna besöker på våra Ölandsresor är Capellagården. Så här års är det full aktivitet i trädgården. Eleverna som går trädgårdsutbildning var i färd med att ställa i ordning sina olika avdelningar. Vi träffade bl a på två flickor som berättade om sitt projekt med kål.


En vacker ritning med kålromantik.


Planteringarna kräver säkert mänger av vatten, från vattenkanna, och fiberduk. På Capellagården köper vi också deras egna kryddor. Har man väl fått smak för deras örtsalt har man svårt att leva utan det.

Jag har säkert skrivit tidigare att Alice och Job bor med utsikt över Östersjön men mellan dem och vattnet finns kohagar och speciellt i en av dem finns mängder av gullvivor och orkidéer och för tillfället inga kor.


Sankt Pers nycklar och gullvivor hör ihop läste jag så vi får väl tro att det är dessa orkidéer. Många är så lika varandra att de är svårt att skilja dem åt.

Så lämnar vi Solens och vindarnas ö för denna gången. Mer sol än vind hade vi. Näktergalen fortsätter med sitt speciella läte och gökens koko hörs nästan hela tiden......






1 kommentar:

  1. Visst är Solens och vindarnas ö extra vacker i försommarskrud - tack för fina dagar tillsammans med er och Välkomna tillbaka!

    SvaraRadera