torsdag 14 juli 2011

Öland 1

Sedan många år tillbaka har vi förmånen att få besöka Inga-Lena och Johan på Öland. Tidigt på våren bestäms datum och inget kan rubba det. I måndags åkte vi. I Nybro mötte vi lite regn och lite stänkande följde oss över Ölandsbron och blötte lite lätt de söta cikoriorna som alltid möter oss på vägrenarna.

Under parasollen som skydd för några regnstänk fick vi härlig lunch med sill och egna nypotatis och en snaps, ja riktigt liten fick det bli för snaps är inte det jag älskar mest här på jorden. Den hette något med fröken och luktade gott och smakade inte helt oävet heller. Efter detta var det ju frestande att ta sig en liten lur men planerna var annorlunda. En cykeltur blir det nästan alltid under dessa besök och så också denna gång. Vår tur i år gick till Föra. Där finns en nedlagd skola som numera bebos av ett par som har odalat upp den gamla skolgården och den har blivit så fin. Mycket arbete ligger förstås bakom. Man säljer plantor och serverar dessutom kaffe med dopp. En alldeles utmärkt cykelpromenad blev det. Lite stänk på ditvägen och kaffedrickandet kunde här också ske under en papasoll. När vi cyklade hem kom solen och det blev riktigt varmt. Raskt beslöt vi att grillning och maten skulle ätas vid sundet. Men först skulle näten i "sjön". Till traditionen hör också att Johan och Lars lägger ut nät på kvällen.

Med pick och pack bar det av ner till strandkanten. Potatis mm fixar vi flickor i köket och tar med ner.

Det är faktiskt inte så många gånger vi har kunnat sitta i "solgatan" vid sundet och äta vår middag. Men ack så ljuvligt det är. Är det konstigt att vi båda från södra västkusten ändå älskar Öland?!

Inte hörde jag när Lars smög upp för att tillsammans med Johan dra in näten. Vi vaknade till ett strålande sommarväder och Inga-Lena och jag tog lite filfrukost, kokade te och bredde smörgåsar för att ta med till fiskarna, gubbarna alltså. Det är alltid lika spännande att se hur fångsten blivit. Jodå, 15 piggvarar (eller hur det nu heter i plur) och massor av flundror. När allt var rensat och klart fick måsarna renset och vi andra lite frukost.

 I vår frysväska hade vi många paket med härliga flundremiddagar med oss hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar