tisdag 6 december 2011

Ljusstöp och korvstoppning

Nu kan det snart bli jul för ljusen är stöpta och korven är stoppad. De två aktiviteterna gör vi traditionsenligt varje år. Som barn minns jag att vi stöpte ljus tillsammans med en prästfamilj och då fick vi ljusstumpar som heter duga, från altarljusen. Stumparna är ju grunden till de nya ljusen men till vårt stöp måste vi köpa många förpackningar ny ljusmassa. Vi stöper ca 130 ljus och fem ljuskronor och till det går det åt ungefär 15 kg stearin.

Här har våra ljus nästan blivit färdiga. Det krävdes 24 dopp i år och ganska många timmars arbete. Vi, Mat och prat med herrar, började vid 17-tiden - med att dricka glögg och prata lite. Eftersom vi är tio personer kan inte alla vandra runt i vårt kök samtidigt så det blir mycket tid till "social samvaro". Tre åt gången gick vi runt och doppade. Så blev det paus för mat, catering eftersom köket är upptaget, och efter ytterligare en stund drack vi kaffe. När allt var klart kändes det skönt att vila fötterna och sitta ner och bara prata  en stund innan vi bröt upp vid midnatt. 

Dagen efter var det lördag och vi kunde ta det ganska lugnt med efterarbetet. Tidig kväll packade vi korgen med förkläden, fjelster, knytsnören, späck och nötfärs och begav oss till Inga- Lena och Johan för att göra 
korv. Också detta en gammal tradition sen mitten av 90-talet. Nu är vi så rutinerade så vi är helt självgående!! Efter glöggen blandas två smeter, en för viltkorv vilket ju passar bra eftersom Johan jagar och en för Granholms korv. Lars "matar" smet och jag sköter fjelstret och knytning, Inga-Lena lagar mat och Johan???går ut med hunden! Nej han gör allt annat som också måste göras förstås.

Kanske ser korvarna inte så jätteaptitliga men jag lovar. De är verkligen goda. Man steker dem eller grillar på sommaren. Viltkorven är riktig gourmetmat. Vad sägs om sådana ingredienser som, ja förutom viltfärs, sherry, svamp, creme fraiche, vispgrädde och så massor av goda kryddor.


Igår, måndag, hade vi besök av våra Hässleholmsvänner. Tänk så härligt att kunna träffas en måndag! December är ju den månaden då så mycket ska göras men man ändå vill hinna ha lite trevligt hemma, få tid att gå på julkonsert.... När man är ute i arbetslivet verkar alla ha mycket att göra på jobbet just den här tiden.  Som jag njuter av att vara hemma och få "måsla", tända ljus och ha tid för vänner. Jo livet är härligt - även om jag inte är riktig pensionär ännu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar