söndag 5 augusti 2012

Sommarläsning

Idag har vi varit och inhandlat en ny krusbärsbuske. Den gamla har fått någon sjukdom, rost, kanske någon svampsjukdom. Inget att be för - den åkte upp. När vi ändå var på Trädgårdskompaniet köpte vi en gojibuske också. Den ska ju ge så nyttiga bär. Lars hoppas på att den ska var bra mot ryggont! Ingen ledig plats fanns i trädgården så häggmispeln fick stryka på foten.


Vackrast i trädgården just nu är nog montbrétian. I övrigt är grönsakslandet till stor glädje. Majs, vaxbönor och bondbönor förgyller våra måltider. Så har plommonträdet skänkt oss några frukter. I år blir det inte så många men de som är, är stora. Plommonpaj till kaffet i kväll blir det.

Igår tog vi oss en cykelrunda och som av en tillfällighet var vi plötsligt vid Möllegård och Riccardos glass. Passade så utmärkt med en glasspaus. För min del blev det hasselnöt och after eight. Alldeles utmärkt. När vi cyklade mot Fammarp upptäckte vi att vägrenarna i Halland också är vackra.


Här är renfana men det fanns också åkervinda, blåklockor, gulsporre, rölleka, fibbla.....

Vi har haft mycket "om oss" i sommar men har hunnit läsa en del. Särskilt har jag fastnat för två böcker, Little Bee och Hotellet i hörnet av bitter och ljuv.

Little Bee är skriven av Chris Cleave och sägs ha varit på New York Times topplista i två år så den är ju inte helt ny. Den handlar om tonårsflickan Little Bee som flyr till England från Nigeria och hamnar i flyktingförläggning. När hon blir fri därifrån har hon ingenstans att ta vägen men har i Nigeria träffat på ett journalistpar från England. Hon beslutar att söka upp dem.......
Mycket humor, sorglig och visar på den krock med västerländsk kultur hon möter. Absolut läsvärd och lättläst.

Hotellet i hörnet av bitter och ljuv av Jamie Ford sägs vara en internationell bästsäljare. Boken utspelas i Seattle. Vi får följa Henrik under hans ungdomsår och som åldrad man. Han är kines men ska uppfostras till amerikan enligt fadern - men ska bära en knapp på sin rock som talar om att han är kines. Mycket frustrerande för han får enl fadern bara prata amerikanska. Han möter under 1940-talet den unga japanskan Keiko och och en vänskap uppstår som övergår i kärlek. Japanska familjer skickas till interneringsläger efter angreppet på Pearl Harbor  och så också Keikos familj. Ungdomarna lovar varandra att träffas när kriget är över.....

3 kommentarer:

  1. Tack för boktipsen - ska kolla efter dem på biblioteket nästa gång jag kommer dit. Nu kollar jag varje dag på tomaterna men de är fortfarande gröna även om någon börjar rodna lite smått. Ska jag sätta värmelampa på dem?

    SvaraRadera
  2. I år är det nog inte så lätt att odla tomater utan växthus men jag tycker nog att dina har mesta möjliga sol och värme. De är nog på väg nu.

    SvaraRadera
  3. Rolfs tomater sköter sig utmätkt. Även en av mina (3) har gula, mogna tomater.
    Vi njuter varje dag.
    Gugge

    SvaraRadera