onsdag 1 augusti 2012

Kusinbesök

När man som vi bor i Halmstad händer det att man får sommarbesökare som förstås gärna skulle ta sig ett dopp i böljan samtidigt som de gör ett besök hos oss. Det där senare är ganska lätt att ordna men inte har det blivit något dopp för våra besökare. Vätan har snarare kommit uppifrån. Över 50 mm har vi fått de senaste dagarna.

Jag har några kusiner som jag träffar kontinuerligt och i veckan har vi haft besök av två av dem. Först kom Eva och Inge från Falsterbo. Då var det fortfarande riktigt varmt och vi fick sitta i skuggan under plommonträdet. Liksom med gamla vänner blir det prat om "förr" och så lite uppdateringar om nuläget. Inge, kusinmannen, är mäklare och går gärna runt i området och tittar på hus.


I söndags kväll kom Susse och Örjan, nu boende på riktiga landet utanför Kisa. Vi planerade måndagen som en utflyktsdag. Först körde vi till Särdals kvarn. Vi var många som var i god tid i det lite halvdana vädret så när klockan var 11 och butiken öppnade hade vi trampat runt utanför en stund. Saft och syltavdelningen på andra våningen lockade kanske mest och det blev en del inköp. Vi själva har en stående favorit och det är havtornsylt som är så god till ost. Denna gången skaffade vi oss en ny goding och det är aroniasylt med kardemumma. Samma användningsområde. Några saker till våra respektive barnbarn hittade vi i "rummet med söta saker".

Vi segade oss fram en liten stund för nästa stopp skulle bli hos Martin Berntson och hans smedja. Martin öppnar först kl 12 men vi kom in en stund tidigare. Ja, det blev en upplevelse för alla..... Så mycket fint! Dit kan vi åka Alice, när ni kommer. Strandskatan är väl det som han är mest känd för. Den finns ju som bordsprydnad, som vindflöjel, hos oss, och som tygtryck. Men också bänkar, bord, vedsamlare, väggkonst...... Som Örjan uttyckte det - Vi får ta med en släpvagn nästa gång.



Örjan, kusinmannen, har en liten bonde inom sig så Wapnö blev förstås ett nödvändigt besök. Vi inledde med att äta lunch i slottet och så blev det guidad tur runt om på gården. Mycket intressant fick vi veta om mjölkproduktion, korna och om framtidsplaner. Slutligen fick vi ockå provsmaka en del av Wapnös produkter. En nyhet för mig och en mycket god sådan var Halmstadfil. Smakar lite som den filbunke man satte själv förr i tiden.


Det blev också möjlighet att titta lite på maskinerna och så fick barnen förstås sitta upp i traktorer. Den här maskinen lär vara ganska ensam i sitt slag. Vad kan man då ha den till? Jo, det är en gödselutläggare. Någonting för Skjörby gård, Vidar?

Vi började bli kaffesugna och styrde kosan mot Slöinge och bageriet där som jag har hört talas om och smakat så mycket gott från.


Det sög ordentligt i kaffetarmen....... Döm om vår förvåning när vi ryckte i den låsta dörren och en man, som satt och ja just drack kaffe i den söta trädgården, kom fram till oss och talade om att det var stängt på måndagar.

Något slokörade beslöt vi att besöka Mostorps gård som säljer kött och charkuterier i gårdsbutik. En titt i den lilla guiden "En kulinarisk resa genom Halland" meddelade att även här var det stängt på måndagar!!! Inte lätt att vara turist i Halland i början av veckan. Det fick bli ett besök på Gudmundsgården och därifrån vi fick med oss korvar, skinka, paté.... Här var kommersen verkligen igång så nog tjänade de på att ha öppet på måndagar. Vår resa avslutades på Lynga lax och slutligen på Kaggagård.

Med frysväskan överfylld gav sig kusinparet hemåt i går men först ett besök på ICA för att inköpa Östras bröd, har jag lite svårt att förstå, och lökkorv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar