tisdag 28 augusti 2012

Mer att skörda

I helgen har vi haft våra Hässleholmsvänner på besök. En liten utflykt brukar alltid stå på programmet och vi hade funderat ut vart vi skulle kunna ta vägen - kanske med kaffekorgen. Kaffe i det gröna var inte att tänka på utan det intogs i uterummet, välsignad uppfinning. Efter vårt em-kaffe packade vi i alla fall in oss i bilen och körde kustvägen norrut. Stensjö var vårt mål. Tio meter från bilen hann vi gå innan regnet kom och väl tillbaka i bilen lade sig imman tät av våra våta kläder så det var svårt att njuta av den vackra utsikten under hemresan.
Våra vänner är intresserade av att se bilderna från de senaste resorna och tillsammans med lite god mat och annat prat fyllde vi kvällstimmarna och glömde regnet.


Gårdagen bjöd på ett fantastiskt väder med klarblå himmel men lite kyligt. Våra björnbär mognar"skarpt" och blir goda till sylt och marmelad. In med dem i frysen, säger hamstern.



Blåbären sjunger börjar sjunga på sista versen. De har hamnat i morgonfilen. Bladen börjar skifta vakert i rött.



Hösthallonen är stora, goda och utan så mycket mask - men som Signe säger om "larverna", har de ätit hallon så kan jag äta upp dem, larverna. Hallonen hamnar också i morgonfilen. Fint ihop med blåbär.



Nej, vi äter inte de här gulblommorna och inte tar vi in dem i buketter heller. Men deras rötter består av jordärtskockor och av dem kan man göra jättegod soppa. Vet inte om det är lite tidigt nu för vi har ännu inte provat.


Men - vad har hänt med äpplena i år? Någon som vet? Ingrid? Så här ser mycket av frukten ut. På Aroma, fast inte så mycket som på James Grieve. Så gott som alla äpplen är oanvändbara. Bara att ja, bränna för man ska ju inte komposterna sådan frukt. Plommonen såg ut att ha samma sjuka.

Och var är alla fjärilar? En och annan har besöker vår fjärilsbuske men nästan bara kålfjärilar. Någon som vet?

1 kommentar:

  1. Vi har några citronfjärilar här, underbart tillsammans med den strålande solen. Vi lämnade vår trädgård för en tur till södra Öland, såg bl.a tranor på sädesfält, härlig hemslöjdsutställning och en havsörn vid Görans dämme - en toppendag med andra ord.

    SvaraRadera