fredag 4 juli 2014

Ölandsbesök

På Öland är det vackert när helst man kommer. I år har det varit kallt på ön. Kallare än hos oss på västsidan. Kanske är det därför som det blommar så otroligt just nu.


Det blev en cykeltur med Alice och Job. Så lätt det var att bara gå till storasyster Ingrid och låna två cyklar! Regnkläder och kaffekorg hade vi med.


 
 
Detta är min gamla skolväg, sa Alice när vi tog ett stopp. Vägrenarna var så fulla av blommor att vi slutade räkna de olika arterna när vi kom till trettiofem. Nä, vi kunde verkligen inte namnen på alla.
 
Vi fick också veta var kökssoffan, där Alice var född, stod, var mamma bott som lite, var morfar bott och var pappa bott som liten. Man kan ju lätt förstå att Alice ville tillbaka till Öland där alla rötter finns.
 
Första riktiga stoppet blev vid Ismantorps borg, en borg från järnåldern.  (Aj, vad det gjorde ont i ändan efter cykelsadeln). Åskan mullrade i fjärran men vi packade upp vårt kaffe och te och funderade över hur människor och djur haft det här för så länge sedan.
 



Vi cyklade vidare till Himmelsberga hembygdsgård. Där fanns flera konstutställningar. Så bra det passade för då vräkte regnet ner. Bl a fick vi ta del av en pojkes teckningar. Det blev en dokumentation om livet och byarna på Öland från -30 talet. Kommer ni till Öland i sommar ska ni inte missa den utställningen.

Stärkta med glass cyklade vi så tillbaka till Gärdslösa.
 

 
 

 
 
En stor fin riesling från Alsace var sparad från Alice födelsedag. Så gott det smakade till direktimporterad lax och dito jättegoda kex som början på en god middag.
 
 
En promenad på maten fick det bli och vi tröttnar aldrig på den fina utsikten över Östersjön.
  
 

 
 
Varje sommar sedan 18 år eller var det nu 19, har vi fått hälsa på Inga-Lena och Johan på norra Öland.Men - först ett besök i Stenåsa. Vi måste ha en ny fågelbok och, med tanke på alla fina blomster, också en ny flora.
 
Tänk så bra vi har det, en familj att hälsa på på mellersta ön och en på norra! Där är landskapet lite kargare men inte mindre vackert för det. Just nu blommar massor av blåeld.
 
 

 
 
Man hinner skapa traditioner under så många år. En är att Johan och Lars lägger ut nät på kvällen för att vittja följande morgon. Det är ölandsflundra som går i näten.


 

 
 
55 flundror blev det och de allra flesta fick följa med oss till Halmstad.
 
 
TACK våra kära ölandsvänner för att ni bor just på Öland och för att vi får besöka er så ofta.

2 kommentarer:

  1. Ni är alltid välkomna hit, kul att vi den här gången kunde bjuda på en cykeltur om än med eftersmak...
    Du skriver så bra om våra gemensamma dagar så jag bara lånar dem till min blogg - hoppas det är ok. Tack och kram.

    SvaraRadera
  2. Underbara Ölandsbilder och text. Känner igen mycket av det du beskriver. /Gunvor

    SvaraRadera